‘Kankerverwekkende’ stof uit cola gehaald

Coca-Cola en Pepsi passen het recept aan van ‘s werelds meest populaire frisdrank. Dat doen ze om te voorkomen dat ze op de colaflessen een waarschuwing moeten plaatsen dat er een kankerverwekkende stof inzit.  Volgens Coca-Cola zal de smaak van de frisdrank door de aanpassing van de receptuur niet veranderen.

Recent bleek uit onderzoek dat de stof ’4-methylimidazole’ (afgekort 4-MEI), dat cola zijn bekende caramelkleur geeft, bij muizen en ratten kanker kan veroorzaken. Volgens de Amerikaanse Dranken Vereniging is er echter geen bewijs dat de stof ook schadelijk is voor mensen.

Volgens de organisatie zou je gedurende 70 jaar elke dag een paar duizend blikjes cola moeten drinken om dezelfde dosis binnen te krijgen die de proefdieren in het laboratorium was toegediend.

Ook de Amerikaanse ‘Food and drug Administration’ (FDA) stelt dat uit diepgaand onderzoek is gebleken dat 4-MEI veilig is. De FDA voelt dan ook niets voor een landelijke waarschuwing op de etiketten.

Maar in Californië staat de stof wel op de lijst van kankerverwekkende stoffen, en een recent aangenomen wet zou de frisdrankmakers verplichten om in heel de VS een waarschuwing op de fles te zetten dat er kankerverwekkende stoffen in kunnen zitten. Daarom hebben Coca-Cola en Pepsi toch maar besloten de receptuur aan te passen.

Het is niet duidelijk of ook in andere landen – waaronder Nederland – de verandering wordt doorgevoerd.

Bron: AD

 

Lees ook:Fabrikant verwijdert schadelijke stof uit Cola
Lees ook:Man belandt in ziekenhuis na drinken Coca-Cola Zero
Lees ook:‘Coca-Cola goed voor de tanden’
Lees ook:Coca Cola brengt Nederland in beweging
Lees ook:‘Win a Ball, Give a Ball’

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “‘Kankerverwekkende’ stof uit cola gehaald

  1. Maagbander

    Eindelijk! Ik denk dat iedereen het over tien jaar ook inziet wat een waanzin het is dat we allemaal aspartaam gegeten hebben.

      /   Reply  / 
    1. boo

      dit bericht gaat helemaal niet over aspartaam.wel bij de les blijven hoor.

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>