‘Kankerpatiënt krijgt nieuwe medicijnen vaak niet’

Kankerpatiënten krijgen nieuwe medicijnen vaak niet omdat deze middelen te zwaar wegen op het ziekenhuisbudget. Dat stelt de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten (NFK). De medicijnen worden weliswaar vergoed door de zorgverzekeraar, maar ziekenhuizen moeten wel binnen het afgesproken totale geneesmiddelenbudget blijven. Als een ziekenhuis veel dure geneesmiddelen voorschrijft, moet het elders besparen.

De NKF vindt ook dat het te lang duurt voordat veelbelovende middelen – onder andere voor moeilijk behandelbare vormen van kanker – daadwerkelijk beschikbaar komen.

Nieuwe medicijnen worden pas toegelaten op de markt nadat ze in trials op grote patiëntengroepen getest zijn. Maar bij zeldzame vormen van kanker is het aantal patiënten dat daarvoor in aanmerking komt vaak klein. Daardoor duurt het bij deze innovatieve, gepersonaliseerde medicijnen vaak jaren voor ze bij voldoende patiënten onderzocht zijn en vervolgens in aanmerking komen voor registratie.

De kankerpatiëntenbeweging wil patiënten via de website kankeronderzoek.info informeren over relevante trials en hoopt dat ook artsen hun patiënten actief gaan informeren, zodat er meer patiënten mee kunnen doen. Want bij een groter aantal deelnemers, kunnen nieuwe medicijnen sneller geregistreerd worden.

Het animo bij de patiënten is groot: uit onderzoek van de NFK blijkt dat meer dan 90% van de patiënten wil meedoen aan trials als hun arts hier positief over is.

Bron: NFK

Lees ook:Kankerpatiënten, pas op met vitaminen!
Lees ook:Betere behandeling kankerpatiënten
Lees ook:Gespecialiseerde arts keurt ex-kankerpatiënten
Lees ook:Ex-kankerpatiënt vaker werkloos
Lees ook:Zorgverzekeraar bindt strijd aan met slaapmiddelen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>