Huisarts wordt gemeden i.v.m. ‘Eigen risico’

Het is een rommeltje in ons land qua verandereingen en ziektenkostenverzkeringen, want nu blijkt dat patiënten minder naar de huisarts gaan door het verplichte eigen risico. Men denkt dus dat een bezoek aan de huisarts onder ‘Eigen Risico’ valt, maar een bezoek aan de huisarts valt helemaal niet valt onder het eigen risico!!

Dat blijkt uit een enquête van het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel). Het panel bestaat uit ongeveer 6000 personen van 18 jaar en ouder. Het Nivel denkt dat mensen niet weten dat de huisarts niet onder het eigen risico valt. Of dat door niet naar de huisarts te gaan een doorverwijzing naar het ziekenhuis kan worden voorkomen. Het is nl wel zo dat je voor een ziekenhuisbezoek moet betalen.

Het verplichte eigen risico is in 2008 ingevoerd en bedroeg toen 150 euro. Dit jaar is het 220 euro en volgend jaar wordt het verhoogd naar 350 euro per jaar. Dit jaar gaf ongeveer 9 procent aan af te zien van zorg vanwege de kosten die zelf betaald moeten worden. Het Nivel vreest dat die drempel komend jaar nog hoger wordt, vooral voor mensen met een matige of slechte gezondheid en mensen met een laag inkomen.

Hoe zit dat met jullie? Hier over nagedacht?

Lees ook:Jongeren mijden dokter om hoger eigen risico
Lees ook:Betalen voor de huisarts en een hoger eigen risico?
Lees ook:Eigen risico kan oplopen tot 600 euro
Lees ook:Eigen bijdrage voor huisarts is bespreekbaar
Lees ook:Wat zit er ook al weer in het basispakket?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>