‘Goed’ zout verlaagt de bloeddruk

Zout is niet altijd slecht voor de gezondheid. Er zijn ook ‘goede’ zouten, zoals kalium, die juist een positieve invloed op de bloeddruk hebben. Dat blijkt uit onderzoek van de Wageningen University en Unilever. Het effect van kaliumzout is naar verwachting zelfs vergelijkbaar met het halveren van ‘slechte’ natriumzouten (voornamelijk keukenzout).

Voor het onderzoek werd de kaliumconsumptie in 21 landen over de hele wereld onderzocht. De gemiddelde kaliuminname varieert van 1,7 tot 3,7 gram per dag. Pas vanaf de aanbevolen hoeveelheid van 4,7 gram per dag heeft kalium positieve gevolgen voor de gezondheid.

De Wageningse onderzoekers hebben berekend dat wanneer de kaliuminname in de verschillende landen zou toenemen tot de aanbevolen 4,7 gram, de bloeddruk daardoor net zo veel zou dalen als wanneer de consument 4 gram zout per dag minder zou binnenkrijgen. Zowel de inname van kalium als natrium zijn dus van belang voor de preventie van hoge bloeddruk.

Nederlanders krijgen gemiddeld 9 tot 10 gram zout per dag binnen, terwijl 6 gram wordt aanbevolen volgens de Richtlijnen Goede Voeding. Te veel zout eten kan een hoge bloeddruk veroorzaken, wat een belangrijke risicofactor is voor hart- en vaatziekten.

Uit eerdere studies blijkt dat het verminderen van zout in de voeding de bloeddruk kan verlagen en het aantal sterfgevallen aan hart- en vaatziekten in Nederland met 2500 per jaar kan verminderen.

De kaliuminname verhogen kan onder meer door meer groenten en fruit te eten. Daarnaast kan het gebruik van mineraalzouten in bewerkte voedingsmiddelen – waarin natrium deels vervangen is door kalium – bijdragen aan een verbetering van de inname van zowel natrium als kalium.

Bron: WUR

Lees ook:We houden ons niet aan de Richtlijnen Goede Voeding
Lees ook:We eten te zout met zijn allen
Lees ook:Nederlanders krijgen nog steeds te veel zout binnen
Lees ook:Voedingsmiddelen worden minder zout
Lees ook:Zout belemmert werking medicijnen

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “‘Goed’ zout verlaagt de bloeddruk

  1. Michael de Jong

    Ik gebruik Lo Salt, dat is verkrijgbaar in de supermarkt en bevat 66% minder natrium en is qua smaak identiek aan keukenzout. Waarom gebruiken bakkers en andere voedselproducenten dit niet?

      /   Reply  / 
    1. Loes Schuin

      Ja, ik gebruik Lo Salt ook al jaren en dat bevalt prima.

        /   Reply  / 
  2. Blup

    Weer een sterk staaltje propaganda van de voedingsINDUSTRIE. Kalium zout is de vervanging van natriumchloride in hun prefabvoer. En wat beter dan een “wetenschappelijk” onderzoek om hun troep te ondersteunen. Het enige goede zout is ongeraffineerd zee- of mijnzout dit zijn zoutcomplexen waar je lichaam mee om kan gaan.

      /   Reply  / 
    1. H.D.B. Go

      Ja, maar geen ongeraffineerd zeezout uit de Golf van Mexico met al die olievervuiling en al het ongereinigd vuilwater van de steden die in zee geloosd wordt. En ook geen ongeraffineerd mijnzout uit chemisch verontreinigde grond.

        /   Reply  / 
  3. walter

    heel de wereld van de industrie is een leugen
    gekijk nu die omega 3 ,wat leugens ons vertels worden
    ik denk dat we allen normaal doen ,en met niets overdrijven ,we goed bezig zijn
    als ze al die E stoffen eens weg doen dan is de wereld terug als vroeger
    de farma en de industrie heefd maar een doel
    ons geld en ons vergiftigen
    het is een schandaal zoals het er nu aan toe gaat
    zeker unilever heeft de grootste macht en niemand zal ze tegenhouden
    mens komaan protesteer
    grts walter

      /   Reply  / 
  4. Ramon

    Het beste zout om te gebruiken is Keltisch zeezout. Dit is onbewerkt en bevat veel geode mineralen. Maar niet in de supermarkt verkrijgbaar.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>