Kleine kinderen eten te zout

Van volwassenen wisten we al dat ze te veel zout binnenkrijgen, dus erg verrassend is het niet dat dat nu ook voor kleine kinderen blijkt te gelden.  Onderzoek van het bureau Risicobeoordeling van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) in samenwerking met RIVM, wijst uit dat kinderen van 2 tot 4 jaar ongeveer 40% te veel zout binnenkrijgen en kinderen van 4 tot 7 jaar ongeveer 30%. Te veel zout eten kan op latere leeftijd leiden tot een hoge bloeddruk.

Van volwassenen was al bekend dat die te zout eten: zo’n 9 à 10 gram per dag, terwijl de Gezondheidsraad uitgaat van een streefnorm van 6 gram per dag.

Dit is niet gebaseerd op de gemiddelde behoefte van het lichaam – dat heeft namelijk maar ongeveer 1 gram per dag nodig – maar is meer bepaald op basis van wat haalbaar is.

Van kinderen was tot nu toe niet bekend hoeveel zout ze binnenkrijgen. De Gezondheidsraad gaat in haar advies uit van een dagelijkse zoutinname voor peuters van 2 gram en voor kleuters 4 gram.

Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat peuters in werkelijkheid ongeveer 4,3 gram binnenkrijgen en kleuters ongeveer 5,1. Het grootste aandeel van deze zoutinname komt van brood, melk, yoghurt, kaas en bewerkt vlees. Naar schatting is 25% van de inname afkomstig van toegevoegd zout bij koken of aan tafel.

Het bureau Risicobeoordeling van de VWA adviseert de ministers van Volksgezondheid en Landbouw om meer voorlichting te geven over hoe je de zoutinname door kinderen kunt verlagen.

Het zou bijvoorbeeld handig zijn als ouders op het etiket kunnen lezen hoeveel zout erin zit. Pas dan kun je een bewuste keuze maken voor zoutarme producten.

Daarnaast zal ook de voedingsmiddelenindustrie zich van zijn beste kant moeten laten zien en de hoeveelheid zout in producten geleidelijk aan moeten verlagen.

Lees ook:Kinderen krijgen te veel zout binnen
Lees ook:Nederlanders krijgen nog steeds te veel zout binnen
Lees ook:Minder zout houdt kinderen dun
Lees ook:Brood per 1 januari minder zout
Lees ook:Hollandse vinding maakt eten veel minder zout

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Kleine kinderen eten te zout

  1. Hoogstraten

    Zout is natuurlijk ongezond in grote hoeveelheden.
    Dus let er op wat je en dje kinderen eten.
    Het omlaag brengen in voeding heeft een averechtse uitwerking want men gaat zelf zout toevoegen om dat het de smnaak beinvloed.

    F. Hoogstraten

      /   Reply  / 
  2. Amber

    Niet als je het zout in voeding geleidelijk terugbrengt, zodat onze smaak daaraan kan wennen. Toegevoegd zout door fabrikanten in voedingsmiddelen is verantwoordelijk voor 75% van onze zoutinname, slechts 25% voegen we zelf toe tijdens het koken/eten. Als consument ben je dus afhankelijk van de voedingsindustrie.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>