Kinderen krijgen te veel zout binnen

Jong geleerd is oud gedaan. Dat geldt zeker ook voor het eten van zout. Kinderen zouden daarom al vanaf jonge leeftijd een stuk minder zout binnen moeten krijgen dan nu het geval is.

Nederlandse waarschuwen in een artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde dat kinderen in ons land 2 keer zoveel zout binnen krijgen als goed voor ze is.

De huidige richtlijn van de Gezondheidsraad adviseert maximaal 6 gram zout per dag in te nemen, maar daarbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen volwassenen en kinderen. Groot-Brittannië doet dat wel. Daar liggen de grenzen voor kinderen een stuk lager dan 6 gram.

De Nederlandse specialisten roepen de Gezondheidsraad op een aparte richtlijn te maken voor de zoutinname van kinderen. Tot bekend is hoeveel zout eigenlijk goed is voor kinderen, zouden daarbij de Britse grenzen aangehouden moeten worden.  

Het beperken van de hoeveelheid zout heeft niet alleen bij volwassenen (al dan niet met een hoge bloeddruk) maar ook bij kinderen een positief effect op de bloeddruk. Zuigelingen die minder zout binnenkrijgen, hebben zelfs 15 jaar later nog een lagere bloeddruk.

Volgens de specialisten zouden de voedingsmiddelenindustrie en de politiek er alles aan moeten doen om de hoeveelheid zout in voedingsmiddelen geleidelijk terug te brengen.

Het gros van het zout dat we binnenkrijgen, zit in namelijk bereide producten, zoals soepen, sauzen en snacks. Slechts een klein deel voegen we zelf toe aan ons eten.

Ouders kunnen de zoutinname van hun kinderen beperken door ze meer groente en fruit te geven, de het aantal kant-en-klaar-producten te beperken en keukenzout te vervangen door mineraalzout.

Lees ook:Kleine kinderen eten te zout
Lees ook:Brood per 1 januari minder zout
Lees ook:‘Ouders moeten zoutinname kind beperken’
Lees ook:Minder zout in de groente
Lees ook:Minder zout houdt kinderen dun

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>