Weer gratis fruit op school

Basisscholen kunnen zich vanaf half september weer aanmelden voor ‘gratis’ schoolfruit, gesubsidieerd door de Europese Unie. Een hartstikke leuk initiatief. Maar dan moeten scholen er wel serieus werk van maken, óók als het project is afgelopen.

Scholen kunnen zich zelf opgeven voor het EU-Schoolfruitprogramma. Voorwaarde is wel dat de hele school meedoet. Zij krijgen vervolgens voor elke deelnemende leerling 10 porties gratis fruit, verdeeld over 5 weken. Na deze periode bepalen ouders en de school of zij doorgaan met het gezamenlijk eten van fruit en groenten in de klas.

En dat is wel essentieel, waarschuwt voedingshoogleraar Martijn Katan in het Nederlands Dagblad. Want een paar keer fruit uitdelen aan schoolkinderen is niet genoeg om fruiteters van ze te maken. Het uitdelen van fruit moet je minstens een aantal jaren volhouden en zelfs dan nog zakt de fruitconsumptie terug als je stopt met uitdelen, aldus Katan.

Het uitdelen van gratis fruit moet in zijn ogen dan ook worden gezien als ‘een beginnetje’ en worden ingepast in een breed programma om overgewicht tegen te gaan.

De EU besloot 2 jaar geleden per schooljaar 90 miljoen euro te besteden aan schoolfruit, omdat te veel kinderen te dik zijn en onvoldoende fruit en groente eten.

Nederland deed afgelopen schooljaar voor het eerst mee met circa 800 scholen. Van die 90 miljoen kan Nederland maximaal 2,9 miljoen euro per jaar krijgen. Maar die subsidie krijg Nederland pas als het eerst zelf 2,9 miljoen euro aan schoolfruit uitgeeft. En dat is een probleem, want dat geld is er niet. Vorig jaar benutte Nederland slechts 300.000 euro van het subsidiepotje.

Lees ook:Gratis appel voor de schooljeugd
Lees ook:Gratis appel voor elk schoolgaand kind
Lees ook:Voorstel voor fruit op school in heel Europa
Lees ook:‘Van te veel gezond eten word je dik’
Lees ook:Kinderen weten best wat gezond eten is!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>