Gevaarlijk sterke zonkracht in Nederland

Het is deze week oppassen geblazen met de zon. Die heeft namelijk een ongekend sterke kracht. Daarvoor waarschuwen KWF Kankerbestrijding en het KNMI. De zonkracht kan maximaal 8 zijn, deze week haalt de zon 7. De kans op verbranding is dan extra groot.

De kracht van de zon is een maat voor de hoeveelheid UV straling. De zonkracht varieert in Nederland van 0 tot 8. De hoogste kracht is zeer zeldzaam en in Nederland pas slechts 2 keer voorgekomen.

Voor vandaag voorspelt het KNMI bij onbewolkt weer een zonkracht van 6,3. Die loopt komende dagen op tot naar verwachting 7.1 op vrijdag.

Hoe sterker de zonkracht, hoe sneller je kunt verbranden en hoe groter de kans is op huidkanker. Daarom adviseert KWF Kankerbestrijding om op dagen met een sterke zonkracht extra maatregelen te nemen om verbranding van de huid te voorkomen.

De hoeveelheid UV-straling die iemand in de loop van zijn leven oploopt, is sterk gerelateerd aan de kans op huidkanker. In de afgelopen jaren is het aantal mensen met huidkanker fors gestegen: van 20.800 nieuwe gevallen in Nederland in het jaar 2000 tot ongeveer 36.800 dit jaar. Een stijging van maar liefst 75%.

KWF Kankerbestrijding verzorgt een gratis sms bericht bij een zonkracht van 7 of hoger voor de mensen die zich hebben aangemeld voor het zonkrachtalarm. Dat kan op de website zonverstandig.nl. Het alarmbericht is vorig jaar in totaal 11 keer verzonden. 

Bron: KWF Kankerbestrijding

 

Lees ook:Niet verbranden vandaag!
Lees ook:Pas op voor sterke zonkracht vandaag!
Lees ook:Zon bereikt maximale kracht van 8
Lees ook:Veel animo voor zonkrachtalarm Kankerbestrijding
Lees ook:‘Waarschuwing voor hoge zonkracht’

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Gevaarlijk sterke zonkracht in Nederland

  1. Rik

    Het ziet er naar uit dat we de cosmeticafabrikanten de komende week weer flink gaan spekken. Want verbranden of de hele tijd binnen zitten is geen optie met dit weer.

      /   Reply  / 
  2. Wim

    Ach, die moeten toch ook ergens hun brood mee verdienen toch? Binnen zitten is vaak wel lekkerder hoor, zeker als het weer zo vochtig en klam is…

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>