Niet verbranden vandaag!


Ga je vandaag de zon in? Smeer je dan extra goed in, want de zonkracht bereikt vandaag de waarde 7,3. De kans op verbranden is bij die waarde extra groot.

KWF Kankerbestrijding gaf gisteren voor de tweede keer in dit jaar een zonkrachtalarm afgegeven. De zonkracht bereikte gisteren volgens het KNMI minimaal de waarde 7.

Voor vandaag voorspelt het KNMI een zonkracht van 7,3. De waarde 8 is de hoogste niveau die in Nederland mogelijk is.

KWF Kankerbestrijding roept mensen die in de zon komen op extra beschermingsmaatregelen te nemen. Geadviseerd wordt niet langer dan een kwartier onbeschermd in de zon te zitten. Wie dat toch doet, zou zonnebrand moeten gebruiken.  

De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling in het zonlicht die de aarde bereikt. Deze zonkracht is niet af te leiden uit de warmte van de zon.

Op een koele zomerdag kan de zonkracht groter zijn dan op een warme, laat het KNMI weten. Wolken houden de UV-straling deels tegen. De zonkracht neemt daardoor af tot 3,5. Bij die waarde bestaat er geen verbrandingsgevaar.

Langdurige en regelmatige blootstelling aan sterke UV-straling kan huidkanker veroorzaken. Volgens KWF Kankerbestrijding stijgt het aantal Nederlanders met huidkanker snel. In 2000 waren er ruim twintigduizend nieuwe gevallen, in 2005 waren dat er 25 duizend. De verwachting is dat het aantal in 2015 tot ruim 36 duizend is toegenomen.

Op 23 mei werd het eerste zonkrachtalarm van dit jaar afgegeven. Toen bereikte de zonkracht ook waarde 7. Vorig jaar werd elf keer een alarm afgegeven.

Bron: nu.nl 

 

Lees ook:Gevaarlijk sterke zonkracht in Nederland
Lees ook:Pas op voor sterke zonkracht vandaag!
Lees ook:‘Waarschuwing voor hoge zonkracht’
Lees ook:Veel animo voor zonkrachtalarm Kankerbestrijding
Lees ook:Zon bereikt maximale kracht van 8

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>