Zon bereikt maximale kracht van 8


Vandaag wordt naar verwachting de eerste tropische dag van het jaar, met temperaturen boven de 30 graden. Maar dat is nog niet alles, de zon heeft ook nog eens ongekend veel kracht deze tijd van het jaar. Dat wordt oppassen geblazen dus. Haal de petjes maar vast uit de kast!

Het KNMI verwacht vandaag bij zonnig weer een zonkracht van 7.6. De komende dagen loopt de zonkracht naar verwachting op tot bijna 8 op zaterdag.

KWF Kankerbestrijding adviseert mensen om petjes of hoedjes en beschermende kleren te dragen, tussen 12 en 13 uur uit de zon te blijven en je elke 2 uur in te smeren met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.

Daarnaast trekt KWF vanaf vandaag met speciale ‘smeerteams’ door het land. Tot en met zondag zal de kankerbestrijdingsorganisatie diverse plaatsen in Nederland bezoeken, het strand, het Zomerfeest in Tilburg, maar ook willekeurige terrasjes, om mensen op ludieke wijze te herinneren aan het verbrandgevaar dat deze dagen op de loer ligt.

De sterkte van de zonkracht, een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling (UV), hangt vooral samen met de stand van de zon: hoe hoger de zon aan de hemel, hoe sterker de zonkracht.

Warmte heeft daarop geen invloed. Op een koele zonnige dag kan de zonkracht even sterk of sterker zijn dan op een warme dag. Wel is de hoeveelheid UV afhankelijk van wolken, vocht of stof in de atmosfeer en van de hoeveelheid ozon. De ozonlaag op grote hoogte in de atmosfeer beschermt het aardoppervlak tegen UV.

Zonkracht 7 of meer komt in ons land regelmatig voor. In 2006 werd die zonkracht in De Bilt op 21 dagen gemeten. Maar zonkracht is zeldzaam. In de afgelopen 8 jaar is die waarde slechts 2 keer gemeten.

Wil je weten wat de zonkracht de komende dagen is, kijk dan hier.

Lees ook:Gevaarlijk sterke zonkracht in Nederland
Lees ook:Veel animo voor zonkrachtalarm Kankerbestrijding
Lees ook:Niet verbranden vandaag!
Lees ook:‘Waarschuwing voor hoge zonkracht’
Lees ook:Pas op voor sterke zonkracht vandaag!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>