Anderhalf miljard bezuinigingen in de zorg

De gezondheidszorg moet volgend jaar 1,6 miljard bezuinigen. Dat hebben VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie (CU) gisteren afgesproken in het begrotingsakkoord voor 2013. Daarnaast is ook een aantal bezuinigingen die al gepland stonden, van de baan.

Zo gaat de bezuiniging op het persoonsgebonden budget (pgb) niet door, en ook de eigen bijdrage in de ggz wordt terug gedraaid.

Wat de oppositiepartijen D66, GroenLinks en CU ook voor elkaar hebben gekregen, is dat de eigen bijdrage voor het uitschrijven van een recept van de baan is. VVD, CDA en PVV hadden dat in het Catshuis-akkoord staan.

Waar de 1,6 miljard precies vandaan gehaald wordt is nog niet duidelijk. Mogelijk komt er een nieuw systeem van eigen bijdragen en eigen risico’s, waarbij het inkomen meeweegt, zodat mensen met een laag inkomen kunnen worden ontzien. Vaststaat in ieder geval dat we meer zelf moeten gaan bijdragen aan de stijgende kosten in de zorg.

Ook komt er een onderzoek naar hoe het norminkomen van medisch specialisten meer in lijn kan worden gebracht met dat van collega-specialisten in andere landen.

Het ministerie van Volksgezondheid denkt verder dat er onder andere in de eerstelijnszorg (waarvoor geen verwijzing nodig is, zoals de huisarts) geld te halen is. Bijvoorbeeld door de diagnose zoveel mogelijk door de huisarts te laten stellen en niet in het ziekenhuis. Patiënten die in ziekenhuizen gediagnosticeerd worden, blijken volgens VWS vaak een vervolgbehandeling te krijgen zonder dat hier een medische noodzaak voor is.

Bron: Skipr

Lees ook:Betalen voor de huisarts en een hoger eigen risico?
Lees ook:Eigen bijdrage voor bezoek psycholoog
Lees ook:Eigen bijdrage psychiater voorlopig van de baan
Lees ook:Tóch eigen bijdrage voor de psychiater
Lees ook:Welke maatregelen in de zorg staan ons te wachten?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>