Gezond eten: ouders moeten het goede voorbeeld geven

Iedereen die kleine kinderen heeft, weet dat ze hun ouders na-apen. Niet alleen in wat ze zeggen en doen, maar ook in hun eetgedrag. Daarom is het des te belangrijker dat ouders het goede voorbeeld geven als het om gezond eten gaat. Het Voedingscentrum is deze week met een nieuwe campagne gestart: Eet het goede voorbeeld.

Vaak weten ouders wel dat ze een voorbeeldfunctie vervullen, maar als het om gezond eten gaat, dan slaan ze de plank nogal eens mis. In de praktijk eten veel ouders helemaal niet zo gezond en daardoor groeien te veel kinderen op met slechte eet- en beweeggewoonten, vindt het Voedingscentrum.

De cijfers spreken voor zich: Ongeveer 1 op de 7 kinderen ontbijt niet en een kwart ontbijt voor de tv, blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum. 39 % van de kinderen heeft frisdranken binnen handbereik. Bij een derde staat de tv aan tijdens het avondeten.

Ongeveer 1 op de 10 peuters heeft een tv op de eigen kamer en daarvan bepaalt 22 % zelf wanneer hij of zij tv kijkt. Een vijfde van de ouders gaf aan niet voldoende tijd te hebben om met hun kind naar buiten te gaan.

De nieuwe campagne moet ouders van kinderen tussen 0 en 4 jaar wijzen op hun voorbeeldfunctie en op het ‘papegaaigedrag’ van hun kinderen in die eerste jaren. Als ouders zelf niet ontbijten, kunnen ze moeilijk van hun kinderen verwachten dat die dat wel doen.

Ongezond eten en weinig bewegen heeft grote gevolgen. Kinderen worden steeds dikker. Op dit moment heeft al 1 op de 8 kinderen (15%) te maken met overgewicht en 3% met ernstig overgewicht.

Op de website van het Voedingscentrum kunnen ouders  checken of zij al het goede voorbeeld geven of dat ze nog wel wat tips kunnen gebruiken.

Lees ook:Test of jij een goed voorbeeld voor je kind bent!
Lees ook:Kinderen weten best wat gezond eten is!
Lees ook:Jeugd wil best gezonder eten, maar hoe?
Lees ook:Nationaal Schoolontbijt geeft het goede voorbeeld
Lees ook:Allemaal aan Het Nieuwe Eten

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Gezond eten: ouders moeten het goede voorbeeld geven

  1. Drs. D.M. Keesenberg

    “Ouders moeten het goede voorbeeld geven” geeft mij het idee dat zij bewust het verkeerde voorbeeld geven. Het is meer educatie vanwege eigen gekregen opvoeding en culturele achtergrond.
    Vertel ouders wat goed is voor hun zelf en hun kinderen, dit is een meer positieve insteek!

      /   Reply  / 
  2. MetaBool

    Kinderen moet je goede voedingsgewoontes aanleren door het goede voorbeeld te geven. Helemaal mee eens. Geen light, niet te weinig vet, volle, volwaardige basiswaren als verse groenten, kaas, vlees, vis etc. Vooral geen light geven en dat kun je als volwassene overigens ook beter in de winkel laten liggen. Misschien leert de voedingsmiddelenindustrie dan eindelijk eens waar we echt behoefte aan hebben.

      /   Reply  / 
  3. Rafael

    dit is een helpfull atvies,

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>