Soja aanbevolen om kans op sterfte of terugval borstkanker te doen dalen

Soja verhoogt overlevingskans voor patiënten met borstkanker met 29% 

Voor het eerst in de wetenschappelijke literatuur wordt het gebruik van soja aangemoedigd om de kans op sterfte of terugval van borstkanker te doen dalen. Uit analyses van meer dan 11.000 borstkankerpatiënten blijkt dat een dagelijkse portie soja de overlevingskans met 29 procent verhoogt en de kans op terugval met 21 procent verlaagt.

Chinese onderzoekers namen vijf studies onder de loep (drie Aziatische en 2 Amerikaanse studies), die samen de gegevens van 11.206 borstkankerpatiënten bevatten.

Uit hun analyses bleek dat vrouwen die dagelijks meer dan 13 g soja-eiwit (stemt overeen met 2 glazen sojadrink) gebruiken, 29% minder kans hebben op sterfte aan borstkanker in vergelijking met vrouwen die bijna geen soja gebruiken (minder dan 2 g soja-eiwit/dag). De kans op terugval was 21 procent lager indien dagelijks soja werd gebruikt.

Soja blijkt ook beschermend bij beide types borstkanker, dus zowel bij ER_negatief als bij ER_positief, en het gunstige effect geldt zowel voor als na de menopauze.

Deze studie toont aan dat soja niet interfereert met tamoxifen, het geneesmiddel dat tijdens de behandeling van borstkanker gebruikt wordt. Er bestond in het verleden lang controverse dat soja de werking van tamoxifen teniet zou doen, maar dit onderzoek bewijst dat het gebruik van soja geen effect heeft op behandeling met dit geneesmiddel.

Borstkankerpatiënten kunnen zonder gevaar kiezen voor een plantaardig of meer plantaardig voedingspatroon op basis van soja. De onderzoekers moedigen het gebruik van soja door borstkankerpatiënten aan omdat er duidelijke wetenschappelijk evidentie is dat soja de kans op overleven verhoogt.

Geen reacties // Reageer