Rubriek: Alternatieve geneeswijzen

Al het nieuws over alternatieve geneeswijzen en behandelingen

Alternatieve geneeswijzen in 2013 stuk duurder

Behandelingen die tot de alternatieve geneeswijzen behoren, worden volgend jaar een stuk duurder. In het beruchte Lenteakkoord hebben de politieke partijen afgesproken dat de btw-vrijstelling voor alternatieve geneeswijzen van tafel gaat. Dat betekent dat er bovenop het gewone behandeltarief een btw-heffing komt van 21%.

Lees verder...

Waarschuwing voor plantaardige supplementen

Wat uit de natuur komt is goed. Dat wordt vaak gedacht, maar gaat niet altijd op. Onderzoekers van Wageningen Universiteit waarschuwen voor plantaardige voedingssupplementen die als hoofdbestanddeel basilicum, venkel, nootmuskaat, sassafras, kaneel of kalmoes bevatten. Deze supplementen, die gewoon in de winkel en via internet te koop zijn, zouden schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn.

Lees verder...

Aloë Vera, wondermiddel of niet?

Al eeuwenlang doen er verhalen de ronde over de geneeskrachtige werking van Aloë vera, één de van de oudste bekende medicinale planten. Het sap van de cactusachtige plant verzacht de huid en heelt wondjes. Het wordt dan ook veel verwerkt in cosmetica en bijvoorbeeld zonnebrandmiddelen.

Lees verder...

‘Acupunctuur werkt niet’

Acupunctuur werkt niet. Tot die conclusie komt het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) in België. Het centrum worstelde zich door honderden wetenschappelijke studies naar de werkzaamheid van acupunctuur. De conclusie lijkt klip en klaar: acupunctuur heeft geen enkel meetbaar effect dat een ziekteproces beïnvloedt.

Lees verder...

Hooikoortspatiënt niest zo’n 103 keer per dag

Vandaag begint officieel de lente. Een feest voor veel Nederlanders, maar niet voor de ongeveer 20% die last heeft van hooikoorts. Voor hen breekt een periode aan van rode, jeukende en tranende ogen en veelvuldig niezen. En met ‘veelvuldig’ wordt ook echt veelvuldig bedoeld, want een hooikoortspatiënt niest gemiddeld 103 keer per dag!

Lees verder...

Universiteit Twente start onderzoek effect mindfulness

De universiteit van Twente is op zoek naar mensen met lichte tot matige depressieve klachten die willen meedoen aan een onderzoek naar de effecten en beste manier van aanbieden van een online cursus Mindfulness en Expressief schrijven (ACT). Doel van de cursus is leren omgaan met negatieve emoties.

Lees verder...

‘Nederland niet voorbereid op griepvirus’

Je zou er bijna van schrikken, van zo’n kop. Kun je je dan voorbereiden op de griep? Nee, natuurlijk niet, maar fabrikanten van geneesmiddelen en voedingssupplementen willen ons graag anders doen geloven. Zo ook VSM, maker van onder andere het kruidengeneesmiddel Kaloba en de Nisyleen Echinacea bruistabletten. VSM stuurde gisteren een persbericht dat meer dan

Lees verder...

Acupunctuur helpt baby met stuitligging

Wanneer een baby tijdens de bevalling niet met het hoofd, maar met zijn achterwerk of voeten naar beneden ligt, leidt dit tot risico’s voor de gezondheid van de moeder en de baby. Een bepaalde behandeling op een specifiek acupunctuurpunt kan ervoor zorgen dat de baby vóór de bevalling ‘spontaan’ draait. Dat blijkt uit onderzoek van

Lees verder...