Kunstmatige poep killt ziekenhuisbacterie
Even een praatje poep… Er is recentelijk aangetoond dat een Clostridium difficile darminfectie is te behandelen door gezonde ontlasting in te brengen bij de patiënt.
Lees verder...Even een praatje poep… Er is recentelijk aangetoond dat een Clostridium difficile darminfectie is te behandelen door gezonde ontlasting in te brengen bij de patiënt.
Lees verder...De kinkhoestepidemie in Nederland was dit jaar heviger en langduriger dan andere jaren. Het aantal gevallen van kinkhoest vertoont elke drie tot vier jaar wel een piek. De epidemie van 2012 is daardoor niet onverwacht, maar toch heftiger dan de voorgaande epidemie in 2007/2008, meldt het tijdschrift Huisarts en Wetenschap.
Lees verder...Komende dagen worden de gourmetstellen en de steengrills weer massaal van de zolder gehaald. Reuze gezellig natuurlijk met z’n alleen rond de tafel en je eigen eten bereiden. Maar let wel goed op hoe je je hapjes bereidt en bewaart. Want ziek worden wil niemand, zeker niet tijdens deze dagen.
Lees verder...Het antibioticagebruik in de veehouderij is in de eerste helft van 2012 met 51% gedaald ten opzichte van 2009. Dat is mooi nieuws, want veelvuldig preventief toedienen van antibiotica in de veehouderij draagt er toe bij dat steeds meer bacteriën resistent worden tegen antibiotica. En dat kan ook in de volksgezondheid een risico vormen.
Lees verder...Jonge vrouwen krijgen veelvuldig antibiotica voorgeschreven bij een blaasontsteking. Uit een enquête van student gezondheidswetenschappen Marlou Hermsen onder 451 vrouwen blijkt dat meer dan de helft van hen heeft wel eens een blaasontsteking heeft gehad. Ruim tweederde van de deelnemers heeft vaker een blaasontsteking gehad en 12% kreeg de afgelopen 12 maanden 3 tot 7
Lees verder...Besparen in de zorg is minder moeilijk dan je denkt. Zelfs met heel simpele handelingen, zoals handen wassen, kan jaarlijks maar liefst 140 miljoen euro bespaard worden! Het is alom bekend dat de handhygiëne in het ziekenhuis te wensen overlaat. Hierdoor ontstaan veel infecties bij patiënten, wat jaarlijks zo’n 140 miljoen euro kost.
Lees verder...Groningse studenten hebben een sticker ontwikkeld die waarschuwt voor bedorven vlees. Door de sticker op vlees te plakken, kun je zien of het nog veilig te eten is.
Lees verder...Mensen die ziek zijn geworden door het eten van met salmonella besmette zalm van het bedrijf Foppen kunnen toch aanspraak maken op een schadevergoeding. Dat heeft het visbedrijf laten weten.
Lees verder...Er is verwarring ontstaan over de schadevergoeding die slachtoffers van de besmette zalm van Foppen zouden krijgen. Letselschade-advocaat Yme Drost sprak daar eerder vandaag over in de media. Maar volgens een woordvoerder van Foppen is er helemaal nog geen financiële regeling getroffen.
Lees verder...Slachtoffers van de met salmonella besmette zalm krijgen hun schade vergoed. Dat heeft letselschadespecialist Yme Drost gezegd. De verzekeraar van visfabrikant Foppen zal de schade voor zijn rekening nemen.
Lees verder...Er is een derde oudere overleden na het eten van met salmonella besmette zalm. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekendgemaakt.
Lees verder...Jaarlijks sterven in Europa 25.000 mensen aan infecties die onbehandelbaar zijn met de huidig bekende antibiotica en de laatste decennia zijn er nauwelijks nieuwe middelen op de markt gekomen. Terwijl de overheid naar de industrie kijkt en de industrie naar de overheid, dreigt een eenvoudige blaasontsteking onbehandelbaar te worden. Het wetenschappelijk tv-programma Labyrint besteedt morgen
Lees verder...De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor gerookte zalm die besmet kan zijn met de salmonellabacterie. Het gaat om gerookte zalm die ondermeer verkocht is door de Albert Heijn, de Aldi en de supermarkten die opereren onder de inkooporganisatie SuperUnie. De zalm kun je beter niet eten.
Lees verder...De zachte contactlens wordt steeds populairder. Van alle mensen die contactlenzen dragen, draagt 80% zachte lenzen. Ze zijn comfortabeler en vaak goedkoper dan harde lenzen. Maar dragers van zachte lenzen hebben ook meer kans op oogproblemen.
Lees verder...Twee ziekenhuizen hebben vandaag maatregelen moeten nemen om de patiëntveiligheid te kunnen waarborgen. Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft last van fruitvliegjes op de OK, in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam is de ziekenhuisbacterie geconstateerd.
Lees verder...