Rubriek: Bacteriën

Alles over ziekmakende (resistente) bacteriën, zoals MRSA, ESBL en EHEC

Kinkhoest in 2012 heviger dan andere jaren

De kinkhoestepidemie in Nederland was dit jaar heviger en langduriger dan andere jaren. Het aantal gevallen van kinkhoest vertoont elke drie tot vier jaar wel een piek. De epidemie van 2012 is daardoor niet onverwacht, maar toch heftiger dan de voorgaande epidemie in 2007/2008, meldt het tijdschrift Huisarts en Wetenschap.

Lees verder...

Veilig eten tijdens kerst

Komende dagen worden de gourmetstellen en de steengrills weer massaal van de zolder gehaald. Reuze gezellig natuurlijk met z’n alleen rond de tafel en je eigen eten bereiden.  Maar let wel goed op hoe je je hapjes bereidt en bewaart. Want ziek worden wil niemand, zeker niet tijdens deze dagen.

Lees verder...

Antibioticagebruik ruim 50% lager

Het antibioticagebruik in de veehouderij is in de eerste helft van 2012 met 51% gedaald ten opzichte van 2009. Dat is mooi nieuws, want veelvuldig preventief toedienen van antibiotica in de veehouderij draagt er toe bij dat steeds meer bacteriën resistent worden tegen antibiotica. En dat kan ook in de volksgezondheid een risico vormen.

Lees verder...

‘Te vaak antibiotica bij blaasontsteking’

Jonge vrouwen krijgen veelvuldig antibiotica voorgeschreven bij een blaasontsteking. Uit een enquête van student gezondheidswetenschappen Marlou Hermsen onder 451 vrouwen blijkt dat meer dan de helft van hen heeft wel eens een blaasontsteking heeft gehad. Ruim tweederde van de deelnemers heeft vaker een blaasontsteking gehad en 12% kreeg de afgelopen 12 maanden 3 tot 7

Lees verder...

Handen wassen kan 140 miljoen besparen

Besparen in de zorg is minder moeilijk dan je denkt. Zelfs met heel simpele handelingen, zoals handen wassen, kan jaarlijks maar liefst 140 miljoen euro bespaard worden! Het is alom bekend dat de handhygiëne in het ziekenhuis te wensen overlaat. Hierdoor ontstaan veel infecties bij patiënten, wat jaarlijks zo’n 140 miljoen euro kost.

Lees verder...

Onduidelijkheid rond vergoeding salmonella-slachtoffers

Er is verwarring ontstaan over de schadevergoeding die slachtoffers van de besmette zalm van Foppen zouden krijgen. Letselschade-advocaat Yme Drost sprak daar eerder vandaag over in de media. Maar volgens een woordvoerder van Foppen is er helemaal nog geen financiële regeling getroffen.

Lees verder...

Labyrint over antibioticaresistentie

Jaarlijks sterven in Europa 25.000 mensen aan infecties die onbehandelbaar zijn met de huidig bekende antibiotica en de laatste decennia zijn er nauwelijks nieuwe middelen op de markt gekomen. Terwijl de overheid naar de industrie kijkt en de industrie naar de overheid, dreigt een eenvoudige blaasontsteking onbehandelbaar te worden. Het wetenschappelijk tv-programma Labyrint besteedt morgen

Lees verder...

Zalm uit supermarkt besmet met salmonella

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor gerookte zalm die besmet kan zijn met de salmonellabacterie. Het gaat om gerookte zalm die ondermeer verkocht is door de Albert Heijn, de Aldi en de supermarkten die opereren onder de inkooporganisatie SuperUnie. De zalm kun je beter niet eten.

Lees verder...