Rubriek: Zwangerschap

Alles wat te maken heeft met gezondheid en zwanger worden en zijn

Babysterfte rond geboorte gehalveerd

De babysterfte in Nederland is sinds 2004 met de helft afgenomen. Dat komt doordat de zorg rondom zwangerschap en geboorte sterk is verbeterd, schrijft minister Edith Schippers (VWS) aan de Tweede Kamer. De conclusies komen uit de marktscan ‘Zorg rondom zwangerschap en geboorte’ van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Lees verder...

‘Groeiremmers maken vrouw onvruchtbaar’

Groeiremmers, die in de jaren ’70, ’80 en ’90 op ruime schaal werden voorgeschreven aan kinderen die te lang dreigden te worden, mogn alleen nog in extreme gevallen worden voorgeschreven. Dat vinden artsen van het Erasmus MC en het UMC Groningen. De medicijnen kunnen vrouwen namelijk onvruchtbaar maken, meldt het Algemeen Dagblad vanochtend.

Lees verder...

Wat mag je als zwangere nog wél eten?

Het lijstje met verboden voedingsmiddelen tijdens de zwangerschap is lang. En lijkt wel steeds langer te worden! Vroeger aten vrouwen tijdens de zwangerschap gewoon zalm, een eitje bij het ontbijt en een toastje met rauwmelkse kaas. Maar dat ‘mag’ nu allemaal niet meer.

Lees verder...

Eerste terugplaatsing eierstokweefsel na kanker

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft voor de eerste maal in Nederland eierstokweefsel teruggeplaatst bij een vrouw die door haar behandeling tegen kanker onvruchtbaar was geworden. Als alles volgens plan verloopt, moeten haar eierstokken over enkele maanden weer eicellen gaan produceren, waarna de vrouw weer op natuurlijke wijze zwanger zou kunnen worden.

Lees verder...

Sociale klasse moeder bepaalt gezondheid baby

Lager opgeleide vrouwen lopen meer kans dat hun baby prematuur ter wereld komt of een lager geboortegewicht heeft. Of sterft voor de geboorte. Dat blijkt uit cijfers van professor Sara Willems van de Universiteit Gent waarover de Vlaamse krant De Morgen bericht. ‘Hoe armer hoe ongezonder. Zelfs voor wie nog in de baarmoeder zit.’

Lees verder...

Omega-3 vetzuren in flesvoeding leiden tot achterstand

Het toevoegen van Omega-3 en Omega-6 vetzuren aan flesvoeding aan baby’s zorgt ervoor dat deze zich in de eerste maanden na de geboorte beter ontwikkelen. Maar op 9-jarige leeftijd blijken de kinderen juist een iets slechtere hersenfunctie te hebben dan kinderen die flesvoeding kregen zonder toegevoegde vetzuren. Ze kunnen iets slechter plannen en organiseren en

Lees verder...

Genen spelen rol bij probleemgedrag peuter

Kinderen die genetisch gevoeliger zijn voor stress en een moeder hebben met angstige en depressieve klachten tijdens de zwangerschap, hebben duidelijk meer kans op gedragsproblemen in de peutertijd. Dit blijkt uit onderzoek van arts-onderzoeker Fleur Velders  waarop zij aan het Rotterdamse Erasmus MC is gepromoveerd.

Lees verder...