Rubriek: Huisartsen

Nieuws over huisartsen

Elektronisch patiëntendossier nu al gedoemd te mislukken

Ben jij al gevraagd of je wilt deelnemen aan het nieuwe elektronisch patiëntendossier? Nee? Dan ben je niet de enige. Sinds begin november loopt de publiekscampagne die ertoe moet leiden dat iedereen zijn huisarts en apotheek toestemming geeft om in zijn medisch dossier te kijken. Ik heb er nog niks van gezien!

Lees verder...

Alleen naar gynaecoloog als het écht nodig is

Patholoog Chris Meijer, verbonden aan het VU medisch centrum in Amsterdam, gaat onderzoek doen naar het verfijnen van de HPV-thuistest. De thuistest kan voorstadia van baarmoederhalskanker herkennen en is daarmee een goed alternatief voor het uitstrijkje, dat door veel vrouwen als vervelend en belastend wordt ervaren.

Lees verder...

‘Huisarts verdient aan elke patiënt in EPD’

Huisartsen en apothekers kunnen geld verdienen aan het Elektronisch Patiëntendossier (EPD). Voor iedere patiënt die zijn medische gegevens met de huisarts of apotheek deelt, krijgen zij een vast bedrag van de zorgverzekeraar. Hoe groter het aantal deelnemers, des te hoger de inkomsten. Dat schrijft NRC Handelsblad op basis van interne stukken van VZVZ, een samenwerkingsverband

Lees verder...

Nederlander weet niet wat de zorgverzekering vergoedt

Wordt de tandarts door de basisverzekering vergoed? En fysiotherapie? Veel Nederlanders denken van wel, maar het juiste antwoord is: nee. De tandarts (voor volwassenen) heeft nog nooit in het basispakket gezetten en ook de eerste 20 behandelingen fysiotherapie worden enkel door de aanvullende zorgverzekering vergoed.

Lees verder...

‘Te vaak antibiotica bij blaasontsteking’

Jonge vrouwen krijgen veelvuldig antibiotica voorgeschreven bij een blaasontsteking. Uit een enquête van student gezondheidswetenschappen Marlou Hermsen onder 451 vrouwen blijkt dat meer dan de helft van hen heeft wel eens een blaasontsteking heeft gehad. Ruim tweederde van de deelnemers heeft vaker een blaasontsteking gehad en 12% kreeg de afgelopen 12 maanden 3 tot 7

Lees verder...

Gezond door sterke eerstelijnsgezondheidszorg

Europese landen met een goed ontwikkelde eerstelijnsgezondheidszorg, zoals huisarts, tandarts en verloskundige, hebben een gezondere bevolking. Dit blijkt uit Nivel-onderzoek dat de prestatie van Europese eerstelijnsgezondheidszorgsystemen in kaart brengt. Maandag promoveert Dionne Kringos op het onderzoek aan de Universiteit Utrecht.

Lees verder...

Borstkankerpatiënt kiest voor ziekenhuis in de buurt

Minder dan 10% van de patiënten die een borstkankerbehandeling moeten ondergaan, vergelijkt ziekenhuizen onderling op kwaliteit van zorg. En bij slechts 3% is de gevonden informatie doorslaggevend voor hun ziekenhuiskeuze. In de meeste gevallen laten borstkankerpatiënten zich behandelen in een ziekenhuis in de buurt.

Lees verder...

‘Werkdruk huisartsen is riskant hoog’

Huisartsen doen hun werk met veel plezier, maar ervaren ook vaak langdurige stress. Ruim 7 van de 10 huisartsen ervaren stress bij zichzelf, 8 van de 10 ziet signalen overspannenheid of burn-out bij collega’s. Dat blijkt uit een onderzoek arbeidsongeschiktheidsverzekeraar Movir waarvan Medisch Contact vandaag de resultaten publiceert.

Lees verder...

Beste Zorgidee 2012: de specialist op huisbezoek

Waarom leggen alleen huisartsen huisbezoeken af en medisch specialisten niet? Dat vroeg arts-apotheker Philip Boerebach uit Rotterdam zich af. Hij stuurde zijn idee – om bedlegerige patiënten niet per dure ambulance naar de specialist te brengen, maar de specialist naar de patiënt – in voor Het Beste Zorgidee van 2012. En hij won!

Lees verder...