Rubriek: Psychische aandoeningen

Alles over psychische aandoeningen en klachten

‘Facebook maakt dik en platzak’

Chatten met je vrienden via social media zoals Facebook maakt dik. Dat stellen Amerikaanse wetenschappers. Mensen die bijvoorbeeld Facebook gebruiken voor het onderhouden van contact met dierbare vrienden blaken van het zelfvertrouwen, maar hebben weinig zelfcontrole. Daardoor gaan ze zich na het uitloggen te buiten aan ongezonde snacks.

Lees verder...

Test hoe jij presteert onder stress!

Druk op je werk? Sociale stress? Geldzorgen? We hebben allemaal wel eens last van stress. Maar wat doet dat met je aandacht en je geheugen? Hoe presteer jij onder stress? Daarop probeert het Groot Nationaal Onderzoek naar alledaagse stress een antwoord te vinden.

Lees verder...

Gezond door sterke eerstelijnsgezondheidszorg

Europese landen met een goed ontwikkelde eerstelijnsgezondheidszorg, zoals huisarts, tandarts en verloskundige, hebben een gezondere bevolking. Dit blijkt uit Nivel-onderzoek dat de prestatie van Europese eerstelijnsgezondheidszorgsystemen in kaart brengt. Maandag promoveert Dionne Kringos op het onderzoek aan de Universiteit Utrecht.

Lees verder...

Omega-3 vetzuren in flesvoeding leiden tot achterstand

Het toevoegen van Omega-3 en Omega-6 vetzuren aan flesvoeding aan baby’s zorgt ervoor dat deze zich in de eerste maanden na de geboorte beter ontwikkelen. Maar op 9-jarige leeftijd blijken de kinderen juist een iets slechtere hersenfunctie te hebben dan kinderen die flesvoeding kregen zonder toegevoegde vetzuren. Ze kunnen iets slechter plannen en organiseren en

Lees verder...

Genen spelen rol bij probleemgedrag peuter

Kinderen die genetisch gevoeliger zijn voor stress en een moeder hebben met angstige en depressieve klachten tijdens de zwangerschap, hebben duidelijk meer kans op gedragsproblemen in de peutertijd. Dit blijkt uit onderzoek van arts-onderzoeker Fleur Velders  waarop zij aan het Rotterdamse Erasmus MC is gepromoveerd.

Lees verder...