Even bellen of je een depressie hebt


Vraag je je af of je misschien depressief bent, maar durf je niet naar een huisarts te stappen? Dan kun je vanaf nu de Nationale Depressietest bellen, de eerste telefonische zelftest waarmee je jezelf eenvoudig en anoniem kunt testen op de symptomen van depressie.

Als je belt, krijg je binnen 4 minuten inzicht in welke mate je klachten passen bij het het ziektebeeld depressie. Ook krijg je een concreet advies voor (zelf)hulp, dat is gebaseerd op de laatste inzichten van huisartsen, psychologen en psychiaters ten aanzien van de diagnose en behandeling van depressie.

De test is een initiatief van Hein van Hout en Ilan Roos en is in samenwerking met VU medisch centrum ontwikkeld en wetenschappelijk getest.

Volgens professor Cuijpers, hoogleraar klinische psychologie aan de VU is de test een goede aanvulling op het huidige zorgaanbod: ‘het onderkennen van depressie of depressieve gevoelens is voor veel mensen een enorme stap. Met deze test hebben consumenten zelf, in een anonieme, maar ook vertrouwde situatie de mogelijkheid meer grip op hun situatie te krijgen.’

In Nederland hebben jaarlijks circa 1,4 miljoen volwassenen last van depressieve klachten. Voor veel mensen is het praten over een gevoel van somberheid een taboe en is de stap naar de huisarts groot. In ongeveer de helft van de gevallen gaan de depressieve klachten na een maand of 2 vanzelf over.

De Nationale Depressietest is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via 0900-3377377 (0900-DEPRESSIE). De test kost 80 ct per minuut en duurt circa 4 minuten. Op de begeleidende website www.nationaledepressietest.nl staat uitgebreide informatie over depressie en de mogelijkheden voor (zelf)hulp.

Bron: VUmc

Lees ook:Nederlander met depressie zoekt vaak geen hulp
Lees ook:Buikvet en depressie gaan vaak samen
Lees ook:Heb jij last van een herfstdepressie?
Lees ook:Behandeling depressieve klachten werkt onvoldoende
Lees ook:Depressie vergroot kans op hartaanval

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Even bellen of je een depressie hebt

 1. Floor

  Vanuit de Vrije Universiteit zijn we bezig met de studie ‘Alles Onder Controle’, een internetcursus voor jongeren met sombere en/of angstige gevoelens.
  Deze internetcursus is ontwikkeld voor 12-21 jarigen die niet lekker in hun vel zitten. Het gaat om een preventieve cursus voor jongeren met milde tot matige klachten met als doel om echte depressies of angststoornissen te voorkomen. Jongeren stappen vaak niet naar een hulpverlener, dus internet zal voor velen aantrekkelijk zijn. De cursus bestaat uit een aantal lessen die zij zelfstandig thuis kunnen uitvoeren, waarna zij via de mail feedback kunnen krijgen van een begeleider.
  Nu zijn we dus op zoek naar deelnemers voor het onderzoek, bij gebleken effectiviteit wordt de cursus geïmplementeerd en kunnen alle jongeren het direct volgen, zonder wachtlijst. Voor ons is het belangrijk dat de jongeren meedoen aan het onderzoek, maar belangrijker nog is het maatschappelijk belang- een laagdrempelige cursus na afloop van het onderzoek.
  Voor meer informatie of voor het aanmelding kijk op:
  http://www.allesondercontrole.nu

  Met vriendelijke groet,
  Floor Aarts

  De website van het onderzoek en de cursus kunt u vinden op http://www.allesondercontrole.nu/aoc_jongeren.

  Met vriendelijke groet en hoogachting,

  Namens het onderzoeksteam,

  Floor Aarts en

    /   Reply  / 
 2. Waarom

  Waarom ben je nooit gezond als je getest wordt op depressie? Steevast komt er uit je bent depressief, ook al ben je het niet.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>