Scheten laten is gezond!


Wist je dat je gemiddeld 15 winden per dag laat? Nee, dat is misschien maar goed ook. Want dat betekent waarschijnlijk dat je ze niet tegenhoudt. En dat is weer beter voor je gezondheid!

Volgens het tijdschrift gezondNU kan het inhouden van winden leiden tot uitstulpingen van de darmen. Bovendien kunnen de giftige darmgassen wanneer ze in de bloedbaan worden opgenomen klachten veroorzaken als vermoeidheid en hoofdpijn.

Wie veel winden laat heeft geen problemen met zijn darmen, maar eerder met zijn eetgedrag. Als je bijvoorbeeld gehaast eet en slecht kauwt, bezorg je je darmen overwerk. De winderigheid die daarmee gepaard gaat, leidt ook tot een opgeblazen gevoel en opboeren.

En dan nog even een wijze les over de geur en het geluid van de scheet (jawel!)

Stinken je winden naar rotte eieren? Dan heb je te kampen met een slechte eiwitvertering als gevolg van een overschot aan dierlijke eiwitten. Een zurig ruikende wind is het gevolg van gisting in de darmen en dat komt weer omdat je te veel koolhydraten zoals suikers, hebt gegeten.

Gisting kan ook ontstaan als je fruit ná de maaltijd eet of fruit en rauwkost gecombineerd eet. 

Ook aan het geluid van een wind valt het een en ander af te lezen.  Een zachte wind duidt op een vetverteringsprobleem. Harde scheten wijzen op een slechte koolhydraatvertering. Het is maar dat je het weet!

Bron: gezondNU

Lees ook:1 op de 4 Nederlanders heeft last van winderigheid
Lees ook:Dagelijks een ei is gezond én goed voor de lijn
Lees ook:‘Hangend boven wc plassen maakt ziek’
Lees ook:Wat zit er in een ei?
Lees ook:Neuspeuteren populair maar gevaarlijk

32 Reacties // Reageer

32 thoughts on “Scheten laten is gezond!

  1. sylvia egerstee

    hallo allemaal ik ben een jonge meid van 27 met darmproblemen ik slik nu voculon voor mijn darmen ik heb ongeveer al 7 jaar darmproblemen maar het probleem bij mij is k moet soms heel veel winden laten soms op mijn werk laat ik een hele harde scheet ook in de winkel ik laat ze vliegen anders als ik dat niet doet krijg ik opnieuw buikpijn en een darminfectie dus ik heb zoiets liever een lekkere scheet laten vliegen als klachten in je buik dat je ervan in het ziekenhuis komt te liggen dat heb ik er echt niet voor over groeten sylvia

      /   Reply  / 
  2. Pingback: 1 op de 4 Nederlanders heeft last van winderigheid | Gezondheid

  3. Prrt

    Ik ben dikwijls bij een vriendin die noga last heeft van scheten, luid en stinkend, ik vraag me af vanwaar al dat gas komt, het is superoverdreven en superluid en zelfs in de buitenlucht stinkt het.
    Ik zelf heb er ook last van, maatr gewoon niet zo stinkend en vaak, echt, ik kan er niet meer bij leven, het is hopeloos zelfs in de buitenlucht stinkt het, Het is net een wandelende vergaskamer van meneer hitler; we zatejn in haar kamer, ineens zei ze; IK MOET EEN SCHEET LOSSEN, ze richtte het op mij, en het was zzer luidruchtig en ineens werd de hele kamer onprettig, bestaan er middeltjes tegen deze probleem, want deze jongedame ( maar haar gas is wel al heel oud) heeft er last vn, ♥♥♥♥ Prrtelijke groeten

      /   Reply  / 
    1. Rico

      Ja gezond eten is een oplossing goed sporten en fit blijven is ook een optie.

        /   Reply  / 
  4. theo

    Weer wat meer opgestoken, had al veel geleerd op http://www.thefartfacts.com maar het stukje over de verklaring van wat je scheet betekend had ik nog niet gelezen :D

      /   Reply  / 
  5. Pingback: De populairste berichten van Gezondheid.blog | INFOPLAZA

  6. Simon van den Berg

    ik laat gewoon winden, uit fatsoen of bij een bezoek moest ik het een paar keer inhouden, nu dat heb ik geweten, ik was zo beroerd in de buik als wat.
    Ik geniet ervan om scheten te laten, vooral op bed onder de dekens, je kunt veel beter scheten los laten dan je handen niet wassen, dat is veel viezer!!!

      /   Reply  / 
  7. Andries Knevel

    Genot is des duivels oorkussen.

      /   Reply  / 
  8. larissa

    maar goed ook dat het gezond is,een reden om veel scheten te laten hahaha

      /   Reply  / 
  9. bob de bouwer

    jjjjjjjjjjjjjjjj

      /   Reply  / 
  10. gino

    Hoi ik ben gino en ik heb ook erg veel winden, ik heb er helemaal geen problemen mee hoor want als ik ze moet laten zijn het er gelijk een stuk of 2 – 4 achter elkaar of 1 lange. Wat ik dan doe is gewoon broek omlaag, richten op me broertje en knallen. Dan de kamer uit rennen en de deurhendel vasthouden dat die niet kan ontsnappen:)

      /   Reply  / 
  11. Maurits

    Vaak last van ongewenste geuren?

    Ik ben met een onderzoek bezig dat gaat over geur absorberend ondergoed, fijn als jullie dit korte onderzoekje in zouden willen vullen! (max. 2 minuutjes). Thanks! ;-) :

    http://www.thesistools.com/web/?id=287589

      /   Reply  / 
  12. opzoek

    Ik slaap meestal zonder broekje en vind het heerlijk om dan zachte windjes te laten.

      /   Reply  / 
  13. Simon van den Berg

    Ik moet zeggen dat ik geen hekel heb aan Andries Knevel, maar het is een tamelijk orthodoxe man, want die sloeg de plank goed mis, je moet of mag toch van iets genieten want wat is dan viezer je handen niet wassen, scheten laten is gezond en had er zelf ervaring mee.

      /   Reply  / 
  14. Scheten Later

    IK laat graag scheten in het openbaar. Het kan me niets schelen wat mensen daar van denken. Ik vind het prettig om de geur op te snuiven.

      /   Reply  / 
  15. Martijn

    Ik ben Martijn en ik vind de geur van mijn windjes zo lekker, dat ik er een halve erectie van krijg :$

      /   Reply  / 
  16. Dennus

    Hallo,

    Ik laat altijd scheten als ik in de ochtend naar werk rij. Alleen als ik dan op werk kom, ruik je een en al scheet (poeplucht). Mijn werkgever heeft mij al gewaarschuwd dat dit niet zo kan. En als ik dan zeg: u laat toch ook wel eens een scheet, antwoord meneer met van, ja maar niet met zo’n lucht.

    Voel me klote…

      /   Reply  / 
  17. Marion

    Mijn vriend vind mijn scheetjes erg opwindend en ik ben blij dat ik zo mezelf kan zijn bij hem. Ik heb er zelf ook geen problemen mee. Ik laat het daadwerkelijk altijd en overal schieten

      /   Reply  / 
  18. gerard

    ik heb het een keer gehad in een lift overal aan op een melkfabriek smoor ehet en die scheet rolt gewoon als een vette walm over mijn rug en ik kon hem best ruiken en lekker wat was ik blij dat een ander niks in de gaten had schaamde we gek

      /   Reply  / 
  19. Luke

    de hele dag door ruften laten.is niet echtgezond !

      /   Reply  / 
  20. Misha Yazdi

    Top blog!! Dan weten we iedergeval hoe het zit!

      /   Reply  / 
  21. Jeffrey

    Kan ook heel erg schijten soms. Heb ook iets met ruiken aan kont. Heb ooit een vriendin gehad die mij liet ruiken als ik het wou na een scheet of tijdens. Zou t graag weer willen. Misschien heb je zelf ook zoiets?

      /   Reply  / 
    1. Jelmer

      Vind het ook best spannend om kont te ruiken. Laat zelf ook gore exemplaren op z’n tijd. Ik ruik dan soms aan de plek waar ik zat. Heb het ook bij m’n vriendin en mag soms ruiken. Zou t best es met een man willen proberen samen ruiken ;-) .

        /   Reply  / 
  22. musiek henri

    is er dan iets met de lever of zo niet goed ,dat er zoveel lucht in darm zit

      /   Reply  / 
  23. Thomas

    Nou dan weten we iedergeval wat we moeten eten om minder stink scheten te laten.

      /   Reply  / 
  24. Fokke Heuvelring

    Ik krijg ook vaak klachten van collega’s dat ik winden laat. Mijn kleren ruiken ook naar wind volgens hun. Ik kan er niets aan doen, altijd van die zachte siswinden die vreselijk stinken. Ik heb ook al een relatie gehad die hierdoor uit ging. Ik ben ten einde raad. Als ik veel drop eet wordt het minder, maar dat kan ook niet altijd.

      /   Reply  / 
  25. RICHARD

    Richard.
    Hoe kan het dat mij vriend ze poepjes stinken en die van mij niet we eten het zelfde en drinken het zelfde?

      /   Reply  / 
  26. Dennis

    fyanne

      /   Reply  / 
  27. Hendrik-Jan van Pikkenstein

    Mijn collega laat ook zeer onprettige luchten vrij, toch vind ik het wel heel fijn om met hem te werken.

      /   Reply  / 
  28. Raniii

    Fart femdom.. Googlen, zie j dat winden laten iets sexueels kan zijn.. Ik denk dat velen die hier reageren dit ook vinden;) ( im sure)

      /   Reply  / 
  29. greetje

    ik schaam me voor een scheet te laten,niet bij mijn man,maar als ik buiten loop,vliegt die scheet erzo uit,kan er niks aan doen,fijn te lezen dat ik niet de enigste ben,moet er dan maar lak aan hebben??????

      /   Reply  / 
  30. Julius

    Ik ben een oude kerel en kan terug kijken op een winderig leven. Laat overdag zo’n 15 winden ( de dagwinden) en ‘s nachts een stuk of 10 ( de nachtwinden). Recent was ik 40 jaar getrouwd. Ik ben aan het rekenen geslagen en geconstateerd dat ik tijdens mijn huwelijk 40x365x15=219.000 dagwinden heb gelaten en mijn vrouw heeft ze allemaal gehoord.Ik ben dol op bruine bonen met ui.Ik weet dat mijn verhaal weinig bijdraagt aan de discussie maar vond het toch nuttig om dit even mede te delen.

      /   Reply  / 
  31. S van den Berg

    Dit is weer een mooi berichtje waar ik zo van geniet, 219.000 dag en nachtwinden en dol op bruine bonen en uien, nu dan wil het erg lekker ruiken.Die man moet in het gunners record book!! Hoe krijgt hij dat voor elkaar met die nacht winden?? of is er een teller ??
    Nu de mijne ruikt zo heerlijk dat er engelen op piesen van vreugde!!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>