Pas op met zelfgeplukte paddestoelen

paddestoel

Ze zien er prachtig uit, maar ze kunnen zoveel schade aanrichten: paddestoelen.

In 2017 is het aantal vergiftigingen na het eten van paddenstoelen bizar veel gestegen. Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum, onderdeel van het Utrechts Medisch Centrum heeft dit jaar al ruim 180 vragen van medische hulpverleners over vergiftigingen ontvangen. Vorig jaar waren dat er nog 137, zo bevestigt het centrum na berichtgeving in het AD.

Het betreft voornamelijk kinderen die een hap hebben genomen van een giftige paddenstoel. ,,Die lopen doorgaans goed af. Soms krijgen de kinderen geactiveerde koolstof toegediend om de gifstoffen te absorberen in het maagdarmkanaal”, zegt een woordvoerder van het centrum.

Ook asielzoekers blijken zich nog wel eens te vergissen in een paddenstoel. Daarom wordt er op azc’s via posters gewaarschuwd voor giftige paddenstoelen.

Van de 182 meldingen in 2017 gingen er veertien over mensen die echt ziek werden na het eten van paddenstoelen als maaltijd. Dodelijke slachtoffers zijn er niet gevallen, zo meldt het centrum.

Lees ook:Pas op met ‘bos’paddenstoelen
Lees ook:Man overlijdt na eten giftige paddestoel
Lees ook:Paddenstoel veelbelovend in strijd tegen kanker
Lees ook:Kinderen in azc’s eten ongezond
Lees ook:Bomen kunnen gevaarlijk zijn voor onze gezondheid

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>