Rubriek: Tandheelkunde

Over alles wat met tanden en tandartsen te maken heeft

Weet je wel wie er in jouw mond werkt?

NVM-mondhygiënisten, dé beroepsorganisatie van mondhygiënisten in Nederland maakt zich grote zorgen over de kwaliteit en patiëntveiligheid verleend door hulpkrachten binnen de mondzorgpraktijk, de zogenaamde ‘preventie-assistenten’.

Lees verder...

Tandarts 11% duurder geworden

De tandarts is in 2012 bijna 11% duurder geworden. Dat heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bekendgemaakt in de tweede marktscan mondzorg. Daarmee wordt het beeld bevestigd dat in juni uit de eerste scan naar voren kwam. Ook toen waren de tarieven met bijna 10% gestegen. Dat was reden voor de politiek om per direct te

Lees verder...

Nieuwe zorgverzekering dekt kosten tandarts

Nederland is een nieuwe zorgverzekeraar rijker die zich richt op het vergoeden van de tandartskosten. JOOiN biedt een tandverzekering voor mensen met hoge tandartskosten, en een ongevallenverzekering voor wie een gezond gebit heeft maar na een ongelukje met zijn gebit niet met hoge tandartskosten opgezadeld wil worden.

Lees verder...

Premie tandartsverzekering daalt niet mee met tarieven

De tandarts zal volgend jaar in veel gevallen goedkoper worden. Het experiment met de vrije tarieven stierf dit jaar een vroegtijdig einde nadat de tandartsen flink hogere tarieven vroegen. Voor 2013 heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) weer maximumtarieven vastgesteld. In veel gevallen gaan de tarieven daardoor omlaag, maar dat geldt niet voor de aanvullende tandartsverzekering.

Lees verder...

Orthodontist wordt 16% goedkoper

De kosten voor een beugel dalen volgend jaar met 16%. Dat heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bekend gemaakt. Ook de tandartstarieven voor 2013 zijn bekend. Vanwege de korte tijd die de NZa had om de tarieven vast te stellen is ervoor gekozen om uit te gaan van de tarieven uit 2011 en die met 4,5%

Lees verder...

Gezond door sterke eerstelijnsgezondheidszorg

Europese landen met een goed ontwikkelde eerstelijnsgezondheidszorg, zoals huisarts, tandarts en verloskundige, hebben een gezondere bevolking. Dit blijkt uit Nivel-onderzoek dat de prestatie van Europese eerstelijnsgezondheidszorgsystemen in kaart brengt. Maandag promoveert Dionne Kringos op het onderzoek aan de Universiteit Utrecht.

Lees verder...

VGZ biedt korting op aanvullend pakket

Zorgverzekeraar VGZ biedt verzekerden volgend jaar de mogelijkheid om korting te krijgen op aanvullende pakketten. Het gaat om een no-claimkorting: wie een jaar lang geen fysiotherapie, tandzorg of buitenlandhulp declareert, krijgt het jaar erop 10% korting op de premie. De korting kan oplopen tot maximaal 40%.

Lees verder...

Tandartstarieven gaan iets omlaag

De tarieven die tandartsen in 2013 in rekening mogen brengen, zullen waarschijnlijk iets lager liggen dan dit jaar. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) die de tarieven vaststelt komt eind oktober met de definitieve tarieven, maar heeft nu al laten weten in haar voorstellen uit te gaan van de prijzen in 2011.

Lees verder...

Vrije tarieven tandarts definitief van de baan

Het is definitief afgelopen met de vrije tarieven van de tandarts. Vanaf januari 2013 stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) weer maximumprijzen vast waaraan de tandartsen zich moeten houden. De beroepsvereniging van de tandartsen, de NMT, had een kort geding aan gespannen tegen de overheid omdat die het experiment met de vrije tarieven – dat op

Lees verder...

Tandarts declareert jarenlang te veel

De Groningse tandartspraktijk Eurosmile is door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) op de vingers getikt. De tandarts heeft jarenlang een te hoog tarief in rekening gebracht voor het trekken van tanden en kiezen. Daarmee heeft zij een bedrag van rond de €35.000 te veel ontvangen.

Lees verder...

Maximum tarieven tandarts keren in 2013 terug

Minister Schippers van Volksgezondheid heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) opdracht gegeven om weer maximum tarieven voor de mondzorg vast te stellen. Eind junu  nam de Tweede Kamer een motie aan om het experiment met vrije prijzen voor tandartsen, orthodontisten, mondhygiënisten en tandprothetici te stoppen. Vanaf 1 januari 2013 moeten de nieuwe tarieven gaan gelden.

Lees verder...

‘Tandarts onvoorzichtig bij bloedcontact’

Tandartsen vragen vaak niet om een medisch onderzoek als zij bij een prikincident in contact zijn gekomen met bloed van een patiënt. Uit een recent onderzoek blijkt dat slechts 45% van de tandarts(-assistenten) laat onderzoeken of zij door het bloedcontact mogelijk besmet zijn geraakt met een bloedoverdraagbare ziekte zoals hiv, hepatitis B, en hepatitis C. Dat meldt

Lees verder...