Rubriek: Ziekenhuizen

Informatie met betrekking tot ziekenhuizen

Gezondere patiënten met vers voedsel

Eigenlijk is het raar dat zorginstellingen altijd proberen te besparen op de kosten van voeding. Juist zieke en zwakke mensen zijn gebaat bij gezonde voeding. Dat weten ze in die zorginstelling natuurlijk ook wel, maar de gedachte is nog altijd dat gezonde, verse voeding duur is. En dat is een misverstand.

Lees verder...

Q-koortsepidemie is voorbij

De Q-koortsepidemie is officieel voorbij. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het aantal gemelde patiënten met Q-koorts daalde in 2012 verder tot 68. In 2011 kreeg het RIVM nog 81 meldingen van patiënten met Q-koorts, het jaar daarvoor 504. Daarmee is de Q-koortsepidemie voorbij.

Lees verder...

Ziekenhuizen in financiële problemen

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse is in ernstige financiële problemen gekomen door de sluiting van de hartafdeling. Het is daarmee het tweede ziekenhuis in korte tijd dat niet meer op eigen benen kan staan. Ook het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer staat ‘te koop’. Er zijn nog twee overnamekandidaten: zakenman Loek de Winter en

Lees verder...

Concentratie maakt zorg niet altijd beter

Concentratie in de zorg is het nieuwe toverwoord: als ziekenhuizen alleen nog behandelingen doen waar ze goed in zijn (lees: voldoende operaties per jaar) dan komt dat de kwaliteit van zorg voor patiënten ten goede. Maar dat is niet altijd zo, stellen drie onderzoekers van het iBMG (Erasmus Universiteit), IQ healthcare (UMC St Radboud) en

Lees verder...

Ziekenhuizen stoppen met behandeling kanker

Volgend jaar zullen verschillende ziekenhuizen moeten stoppen met de behandeling van bepaalde vormen van kanker omdat ze niet langer aan de kwaliteitseisen voldoen. Die eisen zijn door de medisch specialisten zelf opgesteld en gaan onder andere over het minimale aantal operaties dat een ziekenhuis jaarlijks moet doen, de wachttijden en de samenstelling van het behandelteam.

Lees verder...

Ziekenhuis Emmen geeft te hoge doses chemo

Veertien patiënten met de ziekte van Hodgkin hebben in het Scheper Ziekenhuis in Emmen sinds september 2008 een te hoge dosering chemotherapie ontvangen. Dat meldt het ziekenhuis op zijn website. Het ziekenhuis zegt de fout ten zeerste te betreuren en biedt excuses aan. De patiënten zijn door het ziekenhuis persoonlijk geïnformeerd.

Lees verder...