Q-koortsepidemie is voorbij

De Q-koortsepidemie is officieel voorbij. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het aantal gemelde patiënten met Q-koorts daalde in 2012 verder tot 68. In 2011 kreeg het RIVM nog 81 meldingen van patiënten met Q-koorts, het jaar daarvoor 504. Daarmee is de Q-koortsepidemie voorbij.

De 68 meldingen van dit jaar zijn afkomstig uit 54 verschillende gemeenten. Zes meldingen kwamen uit Drachten. Er werden tot nu toe 5 patiënten gemeld die de infectie mogelijk via hun werk hebben opgelopen.

Ruim de helft (54%) van de gemelde patiënten werd opgenomen in het ziekenhuis. Dat is vergelijkbaar met het jaar ervoor, maar aanzienlijk hoger dan in de jaren 2008 tot en met 2010. Toen lag het percentage patiënten dat werd opgenomen steeds rond de 20%. Artsen herkennen de symptomen van Q-koorts nu beter.

De gemiddelde leeftijd van de patiënten is 53 jaar en ligt daarmee iets hoger dan in de voorgaande jaren. Drie kwart van de patiënten is man, terwijl dit percentage in voorgaande jaren lager lag: rond de 60%.

Bron: RIVM

Lees ook:Al 4 doden aan Q-koorts in 2010
Lees ook:Aantal gevallen Q-koorts loopt op
Lees ook:Zes meisjes in ziekenhuis na prik tegen baarmoederhalskanker
Lees ook:‘Zeker 24 doden door Q-koorts’
Lees ook:Mexicaanse griep houdt zich koest

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>