Rubriek: Chronische ziekten

Alle info met betrekking tot chronische aandoeningen en gehandicapten

Gen5 belooft ‘n betere gezondheid

Hoe voel je je? Optimaal gezond? Ik test sinds een paar weken Gen5 en kan je melden dat ik de voordelen ervan begin te merken. Ik ben in eerste instantie minder moe en slaap beter. Ook mijn huid lijkt er beter uit te zien en mijn verkoudheid lijkt weg te ebben, maar ik ben eerlijk,

Lees verder...

Kinkhoest in 2012 heviger dan andere jaren

De kinkhoestepidemie in Nederland was dit jaar heviger en langduriger dan andere jaren. Het aantal gevallen van kinkhoest vertoont elke drie tot vier jaar wel een piek. De epidemie van 2012 is daardoor niet onverwacht, maar toch heftiger dan de voorgaande epidemie in 2007/2008, meldt het tijdschrift Huisarts en Wetenschap.

Lees verder...

Gezondere patiënten met vers voedsel

Eigenlijk is het raar dat zorginstellingen altijd proberen te besparen op de kosten van voeding. Juist zieke en zwakke mensen zijn gebaat bij gezonde voeding. Dat weten ze in die zorginstelling natuurlijk ook wel, maar de gedachte is nog altijd dat gezonde, verse voeding duur is. En dat is een misverstand.

Lees verder...

Q-koortsepidemie is voorbij

De Q-koortsepidemie is officieel voorbij. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het aantal gemelde patiënten met Q-koorts daalde in 2012 verder tot 68. In 2011 kreeg het RIVM nog 81 meldingen van patiënten met Q-koorts, het jaar daarvoor 504. Daarmee is de Q-koortsepidemie voorbij.

Lees verder...

Astma verhoogt kans op longembolie

Patiënten met ernstige astma hebben een bijna negen keer verhoogde kans op longembolie. Bij personen met een milde vorm is de kans ruim drie keer zo groot. Dit blijkt uit een studie van de afdeling Longziekten van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. Bij een longembolie wordt een belangrijk bloedvat in de longen afgesloten

Lees verder...

Twijfels over veiligheid nieuwe antistollingsmedicijnen

Sinds begin december vergoeden zorgverzekeraars twee nieuwe trombosemiddelen voor patiënten met de hartkwaal boezemfibrilleren. Maar sommige specialisten weigeren de medicijnen, dabigatran en rivaroxaban, voor te schrijven omdat ze gevaarlijke bijwerkingen zouden hebben, zoals spontane bloedingen en longembolie.

Lees verder...

Medicijnen ziekte van Pompe en Fabry toch vergoed

Patiënten met de ziekte van Pompe en de ziekte van Fabry krijgen hun geneesmiddelen ook volgend jaar vergoed. Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) adviseert minister Schippers van Volksgezondheid echter om de vergoeding niet in het basispakket op te nemen, maar een aparte financiële regeling in het leven te roepen.

Lees verder...

‘Onderzoek naar kankerverwekkende stoffen in tatoeages’

Wetenschappers pleiten voor een onderzoek naar de gevaren van het zetten van een tatoeage nu uit Duits onderzoek blijkt dat in tatoeage-inkt vaak kankerverwekkende stoffen zitten. Ook de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) vindt regelmatig giftige stoffen in tatoeage-inkt, maar het is niet duidelijk hoe schadelijk deze stoffen zijn.

Lees verder...

Combinatietherapie werkt beter bij reuma

Patiënten bij wie de diagnose reumatoïde artritis (RA) wordt vastgesteld, zijn het beste af met een combinatie van medicijnen. De ziekte is daarmee veel sneller onder controle dan door behandeling volgens de huidige richtlijnen. Dat blijkt uit onderzoek van Pascal de Jong, arts in opleiding op de afdeling Inwendige Geneeskunde van het Erasmus MC in

Lees verder...