Chronische buikpijn bij kind vrijwel altijd te verhelpen

Bij meer dan 95% van de kinderen met chronische buikpijn kan de pijn verholpen worden. Dit blijkt uit onderzoek van promovenda Carolien Gijsbers, kinderarts maag-, darm- en leverziekten.

Chronische buikpijn komt voor bij 10 tot 15% van alle kinderen van vier tot zestien jaar. Ze hebben vaak jarenlang klachten; ze hebben veel schoolverzuim en beoordelen de kwaliteit van hun leven als minder goed dan vergelijkbare kinderen zonder buikpijn.

Tot nog toe werd aangenomen dat bij een gering percentage van deze kinderen een lichamelijke oorzaak gevonden kan worden en dat de buikpijn meestal berust op stress. Eerder onderzoek liet zien, dat met de gebruikelijke aanpak, bestaande uit geruststelling en leefstijladviezen, omstreeks 35 tot 50% van de kinderen klachtenvrij wordt. Op de lange termijn houdt 30 tot 40% buikpijnklachten.

In een onderzoek bij 200 kinderen met chronische buikpijn vond Gijsbers bij ongeveer 20% van de patiënten een lichamelijke oorzaak voor de buikpijn. De meeste anderen hadden na laxerende maatregelen geen pijn meer. In veel gevallen hadden zij niet opgemerkt dat ze een verstopping hadden. Vrijwel alle kinderen (99%) werden klachtenvrij en bleven dat gedurende een periode van tenminste zes maanden.

Gijsbers: ‘Chronische buikpijn is vrijwel altijd behandelbaar. Artsen moeten zich meer verdiepen in een mogelijke lichamelijke oorzaak van de buikpijn en beter laxeren als er aan een niet-lichamelijke oorzaak wordt gedacht.’

Bron: Erasmus MC

 

Lees ook:Te vaak laxeermiddelen bij buikpijn kind
Lees ook:Kind krijgt te snel laxeermiddel voorgeschreven
Lees ook:Pijnbestrijding bij lage rugpijn kan beter
Lees ook:Heb jij alle therapeuten gehad en voel je je nog steeds ziek?
Lees ook:Vrouwen voelen meer pijn dan mannen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>