Nieuwe röntgentechniek geeft 75% minder straling

Het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht en Nieuwegein werkt sinds kort met een nieuwe röntgentechnologie waarbij veel minder straling vrij komt. Vaatpatiënten kunnen daardoor bijvoorbeeld gedotterd worden met 75% minder röntgenstraling. De kwaliteit van het beeld blijft goed, aldus de artsen.

In een onderzoek onder 50 vaatpatiënten vergeleek het St. Antonius Ziekenhuis de oude en de nieuwe röntgenbeelden. Interventieradioloog dr. Marco van Strijen is enthousiast: ‘De beelden blijken even duidelijk; dit is écht een doorbraak.’

‘ Tijdens onze opleiding leerden we dat minder straling ook minder beeldkwaliteit oplevert. Dat is nu achterhaald, want met de nieuwe apparatuur gebruiken we niet een klein beetje minder maar driekwart straling minder! Door minder straling vermindert de kans op mogelijke schadelijke bijwerkingen bij patiënten.’

Jaarlijks worden in ons land tienduizenden vaatpatiënten behandeld door via de lies een katheter in te brengen, waarbij de röntgen zorgen voor het beeld. In het St. Antonius Ziekenhuis zijn alle röntgenapparatuur nu zó omgebouwd dat er overal 75% minder straling wordt gebruikt. De techniek wordt niet alleen bij vaatoperaties gebruikt, maar bijvoorbeeld ook bij de bevriezing van tumoren met behulp van röntgenbeelden.

De techniek is vooral een uitkomst voor patiënten die complexe en dus langdurige ingrepen moeten ondergaan en patiënten die meerdere keren dezelfde soort behandeling krijgt.

Met de stralingsbeperking is het nu mogelijk een patiënt vier keer te behandelen met de hoeveelheid röntgenstraling die vroeger nodig was voor één procedure. Bovendien kunnen ook radiologen, anesthesisten en laboranten nu veiliger werken.

Het St. Antonius Ziekenhuis is het eerste ziekenhuis in Nederland die met de nieuwe techniek werkt; vijf andere ziekenhuizen volgen binnenkort.

Bron: De Telegraaf

 

Lees ook:Nieuwe test toont Q-koorts eerder aan
Lees ook:Goedkope pil geneest longontsteking beter
Lees ook:Maagomleiding geniet de voorkeur bij obesitas
Lees ook:Entovirus bij baby’s in Sneek
Lees ook:Doorbraak in strijd tegen kanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>