Nieuwe test toont Q-koorts eerder aan


Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein heeft een test ontwikkeld die Q-koorts in een eerder stadium kan aantonen. Dat heeft het ziekenhuis vandaag bekend gemaakt.

De nieuwe test toont het DNA van de Q-koortsbacterie in het bloed. Tot voor kort werd een test gebruikt die antistoffen aantoont, maar antistoffen zijn in een vroeg stadium nog niet aanwezig.

Q-koorts kan met de nieuwe test 2 weken eerder worden vastgesteld. Mensen die zich bij de huisarts melden met verschijnselen van de ziekte, krijgen een dag later al de uitslag van de test.

Hierdoor kan de behandeling van de patiënt met de juiste antibiotica eerder beginnen, waardoor de ziekte milder verloopt en patiënten minder vaak naar de huisarts hoeven.

Inmiddels hebben 8 gerenommeerde ziekenhuizen belangstelling getoond en is de test in gebruik genomen door het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, dat in de regio met de meeste Q-koortsbesmettingen ligt.

Bron: St. Antonius Ziekenhuis

Lees ook:Aantal besmettingen Q-koorts nu al verdubbeld
Lees ook:Enorme toeloop wordt Q-koortspoli bijna te veel
Lees ook:Vierde Q-koortspoli opent in Helmond
Lees ook:Tweede Q-koortspolikliniek opent maandag in Nijmegen
Lees ook:Goedkope pil geneest longontsteking beter

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>