1 op de 4 Nederlanders heeft last van winderigheid

Scheten laten is gezond. Dat schreef ik vorig jaar al naar aanleiding van een onderzoek van het tijdschrift gezondNU. Maar soms zorgen ze ook voor lichamelijke klachten als misselijkheid, een opgeblazen gevoel en buikkrampen.

Dat geldt overigens vooral als je ze inhoudt. Gewoon lekker laten gaan dus die scheten. Maar ja, daar schamen we ons vaak voor.

Uit een TNS NIPO dat vandaag werd gepresenteerd blijkt dat 1 op de 4 Nederlanders last heeft van winderigheid. Bij 88% van de mensen die proberen hun scheet in te houden, leidt dat tot klachten.

Volgens een woordvoerster van website www.hetluchtop.nl is het heel normaal om 10 tot 20 scheten per dag te laten. Sommigen halen echter wel een aantal van 50. Ze durven zich daardoor nauwelijks nog in het openbaar te vertonen. Toch is de oplossing vaak heel simpel.

Begin allereerst met rustig en regelmatig te eten en goed te kauwen, raadt de Maag Lever Darm Stichting aan. En vooral niet te veel kletsen onder het eten, want dan hap je alleen maar lucht.

Ook roken, stress, drinken door een rietje, kauwgom kauwen en een slecht zittend kunstgebit zorgt ook voor luchthappen waardoor gasvorming in de darmen ontstaat.

En dan is er ook nog voedsel dat de kans op scheten vergroot. Zoals peulvruchten, uien, koolsoorten, fruit en lightproducten. Eet je te veel dierlijke eiwitten, dan is de kans groot op stinkende winden.

Bron: De Telegraaf

Lees ook:Gros van de Nederlanders heeft dagelijks last van stress
Lees ook:Dikke kids vaak depressiever
Lees ook:Veel water drinken kan gevaarlijk zijn
Lees ook:Nederlandse jeugd leeftijd steeds gezonder
Lees ook:Broccoli en bloemkool verkleinen kans kanker

1 Reacties // Reageer

One thought on “1 op de 4 Nederlanders heeft last van winderigheid

  1. Pingback: Website over winderigheid blijkt een grap van Radar | Gezondheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>