‘Te vaak antibiotica bij blaasontsteking’

Jonge vrouwen krijgen veelvuldig antibiotica voorgeschreven bij een blaasontsteking. Uit een enquête van student gezondheidswetenschappen Marlou Hermsen onder 451 vrouwen blijkt dat meer dan de helft van hen heeft wel eens een blaasontsteking heeft gehad. Ruim tweederde van de deelnemers heeft vaker een blaasontsteking gehad en 12% kreeg de afgelopen 12 maanden 3 tot 7 keer een antibioticumkuur.

De stichting Wemos, opdrachtgever van de enquête, maakt zich zorgen over de uitkomsten.

Veelvuldig en onjuist gebruik van antibiotica werkt resistentie in de hand. De gevolgen van antibioticaresistentie zijn ernstig, stelt Annelies den Boer, gezondheidslobbyist bij Wemos en stagebegeleidster van Hermsen.

‘Ieder jaren sterven in Europa 25.000 mensen aan bacteriële infecties die niet meer te behandelen zijn vanwege antibioticaresistentie. Ook op mondiaal niveau is resistentie een probleem.’

In het geval van blaasontsteking houdt resistentie in dat patiënten op termijn ongevoelig worden voor de orale vorm van antibiotica en alleen nog per infuus in het ziekenhuis behandeld kunnen worden, stelt prof. dr. Jan Kluytmans, microbioloog in het Amphia Ziekenhuis in Breda.

‘Op den duur leidt dit ertoe dat er geen effectieve antibiotica voor de behandeling van blaasontsteking meer zijn. In het buitenland zijn al zulke gevallen bekend.’ Volgens Kluytmans is het belangrijk om zuiniger met antibiotica om te springen door meer en vroeger diagnostiek te doen.

Huisarts Bart Knottnerus, promovendus aan het Academisch Medisch Centrum, verdedigt volgende maand zijn proefschrift over blaasontstekingen in de huisartsenpraktijk.

Hij pleit daarin onder andere voor een andere aanpak van de behandeling: ‘Vrouwen met symptomen van blaasontsteking zijn vaak welwillend om een antibioticumkuur uit te stellen. In mijn onderzoek gold dat voor eenderde deel van de vrouwen aan wie de huisarts deze optie voorstelde. Na een week had de helft van hen nog steeds geen antibiotica gebruikt. Van deze groep herstelde ruim 70%.’

Bron: Wemos

Lees ook:Blaasontsteking blijft goed te behandelen met antibiotica
Lees ook:Griep? Antibiotica werkt niet!!
Lees ook:Patienten vragen te gemakkelijk om antibiotica
Lees ook:Labyrint over antibioticaresistentie
Lees ook:Hoe ‘goed’ veeg jij je billen?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>