Labyrint over antibioticaresistentie

Jaarlijks sterven in Europa 25.000 mensen aan infecties die onbehandelbaar zijn met de huidig bekende antibiotica en de laatste decennia zijn er nauwelijks nieuwe middelen op de markt gekomen. Terwijl de overheid naar de industrie kijkt en de industrie naar de overheid, dreigt een eenvoudige blaasontsteking onbehandelbaar te worden. Het wetenschappelijk tv-programma Labyrint besteedt morgen aandacht aan de groeiende resistentie van bacteriën tegen antibiotica.

Labyrint gaat in op de casus van tuberculose (TBC), waarvan afgelopen jaar een volledig resistente bacterie is opgedoken in de sloppenwijken van Mumbai.

TBC rukt wereldwijd op en wordt moeilijker te bestrijden. Steeds vaker hebben patiënten een TBC-variant die niet reageert op de gebruikelijke antibiotica.

Die resistentieproblemen blijven niet beperkt tot TBC-patiënten. Ook bij andere bacteriële infecties verliezen steeds meer antibiotica hun werking. Zelfs een eenvoudige blaasontsteking dreigt onbehandelbaar te worden.

Omdat de TBC-zorg in Nederland goed geregeld is, hebben we hier nog niet veel last van resistente vormen van TBC. In het buitenland is dat anders: in Centraal Azië en Oost Europa neemt het aantal gevallen van resistente TBC toe.

Zoals in Mumbai, waar  afgelopen voorjaar een bacterie de kop opstak die resistent is tegen elk daar voorhanden antibioticum.

In de afgelopen decennia zijn er nauwelijks nieuwe antibiotica op de markt gekomen. Kern van het probleem is dat antibiotica in commercieel opzicht niet zo interessant zijn voor de farmaceutische industrie.

De ontwikkeling en het op de markt brengen van een nieuw geneesmiddel vergt een enorme investering. Een investering die de industrie nauwelijks kan terugverdienen met de verkoop van antibiotica, omdat die, als ze eenmaal op de markt zijn, slechts mondjesmaat gebruikt mogen worden, omdat bacteriën er anders te snel resistentie tegen ontwikkelen.

De wetenschappelijke wereld heeft wel de kennis om nieuwe antibiotica te ontwikkelen, maar niet het geld. De overheid heeft dat geld wel, maar niet de kennis. En de farmaceutische industrie heeft zowel het geld als de kennis, maar kan er geen winst mee maken.

Labyrint vroeg vertegenwoordigers van wetenschap, industrie en de Europese Commissie hoe die patstelling bij de ontwikkeling van de broodnodige nieuwe antibiotica doorbroken kan worden.

Bekijk hier een voorproefje van de aflevering over antibioticaresistentie:

Direct na de uitzending is er een live napraatsessie. Daarin kunnen kijkers via chat of Twitter hun vragen over het onderwerp stellen aan de wetenschappers in de studio.

Labyrint, woensdag 17 oktober, 20:50 uur, Nederland 2.

Bron: Labyrint

Lees ook:Antibiotica: een race tegen de klok
Lees ook:Antibioticagebruik ruim 50% lager
Lees ook:Antibiotica vermindert resistentie op IC
Lees ook:RIVM: Rauwe groenten goed wassen of verhitten
Lees ook:‘Ziekenhuis schrijft te vaak antibiotica voor’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>