Antibioticagebruik ruim 50% lager

Het antibioticagebruik in de veehouderij is in de eerste helft van 2012 met 51% gedaald ten opzichte van 2009. Dat is mooi nieuws, want veelvuldig preventief toedienen van antibiotica in de veehouderij draagt er toe bij dat steeds meer bacteriën resistent worden tegen antibiotica. En dat kan ook in de volksgezondheid een risico vormen.

De laatste jaren duiken er steeds meer bacteriën op die niet meer reageren op de gebruikelijke antibiotica. Voorbeelden zijn de ziekenhuisbacterie MRSA en bacteriën met ESBL’s.

Als je een infectie krijgt met zo’n resistente bacterie, dan helpen de antibiotica niet meer. De resistente bacteriën kunnen dan ongeremd hun gang gaan, waardoor je erg ziek kunt worden. Zeker voor kwetsbare patiënten kan dat gevaarlijk zijn.

Met de verlaging van 51% lijkt de doelstelling van 50% minder gebruik in 2013 al dit jaar te worden gehaald. Al moet worden gezegd dat die doelstelling niet heel erg ambitieus was.

Maar toch zijn staatssecretaris Verdaas van Economische Zaken (EZ) en minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) – terecht – verheugd over deze veelbelovende resultaten.

Bron: Rijksoverheid

Lees ook:Bak je vlees goed door!!
Lees ook:Patienten vragen te gemakkelijk om antibiotica
Lees ook:Antibiotica vermindert resistentie op IC
Lees ook:Gebruik antibiotica in veeteelt moet fors omlaag
Lees ook:Online meldpunt ziekenhuisinfecties van start

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>