Voorkom klachten door zachte contactlenzen

De zachte contactlens wordt steeds populairder. Van alle mensen die contactlenzen dragen, draagt 80% zachte lenzen. Ze zijn comfortabeler en vaak goedkoper dan harde lenzen. Maar dragers van zachte lenzen hebben ook meer kans op oogproblemen.

Zo’n 10% tot 15% meer kans op klachten zoals een oogontsteking, zei oogarts Annette Geerards, tevens voorzitter van de Nederlandse Werkgroep Contactlenzen van het Nederlands Oogheelkundig Genootschap, vrijdag in Metro.

‘Bij een oogontsteking kun je een harde lens bijvoorbeeld niet meer in krijgen’, legde Geerards uit. ‘Die geeft eigenlijk een waarschuwing af. Een zachte lens kun je daar wel op zetten, waardoor het alleen maar erger wordt.’

Het Oogziekenhuis Rotterdam behandelt gemiddeld 2 patiënten per week met zeer ernstig oogletsel als gevolg van verkeerd contactlensgebruik. In sommige gevallen moet zelfs het hoornvlies getransplanteerd worden.

Hoe voorkom je klachten door het dragen van zachte lenzen?

- Ga hygiënisch om met de lenzen. Dus was je handen voor het inzetten en uithalen.
- Draag maandlenzen ook echt een maand en niet langer
- Gebruik nooit speeksel voor het schoonmaken van lenzen omdat er in speeksel veel bacteriën zitten.
- Lenzen op internet kopen? Prima, maar sla een (half)jaarlijks bezoek aan de opticien niet uit. Belangrijk voor het controleren van de sterkte van je ogen, maar ook voor het controleren van de gezondheid van je ogen.
- Kijk goed hoe lang je de fles lenzenvloeistof kunt gebruiken na opening.
- Vervang minimaal een keer per half jaar het lenzendoosje
- Slaap nooit met je lenzen in. Dat kan schade aan je oog veroorzaken.

Lees ook:Hangende oogleden door zachte lenzen
Lees ook:‘Zachte lens lijkt oorzaak oogproblemen’
Lees ook:Steeds meer beschadigde ogen door contactlenzen
Lees ook:Vrije verkoop contactlenzen ter discussie
Lees ook:Hooikoortsseizoen alweer begonnen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Voorkom klachten door zachte contactlenzen

  1. lenzen

    Het is inderdaad heel erg belangrijk om regelmatig naar een optometrist te gaan, tegenwoordig bestellen veel mensen hun zachte lenzen op het internet om dit inderdaad een stuk goedkoper is, maar ik raad altijd aan om ookal heb je een vast merk elk half jaar voor controle te gaan bij een opticien/optometrist om zo oog klachten te voorkomen. Oogklachten zijn in de afgelopen jaren toegenomen met zachte lenzen

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>