Veilig eten tijdens kerst

Komende dagen worden de gourmetstellen en de steengrills weer massaal van de zolder gehaald. Reuze gezellig natuurlijk met z’n alleen rond de tafel en je eigen eten bereiden.  Maar let wel goed op hoe je je hapjes bereidt en bewaart. Want ziek worden wil niemand, zeker niet tijdens deze dagen.

Het Voedingscentrum heeft een aantal tips om besmetting met schadelijke bacteriën te voorkomen.

Allereerst natuurlijk de basis van al het koken: handen wassen! Voor en na het bereiden van de hapjes. Zo krijgen schadelijke bacteriën zoals listeria en salmonella minder kans.

Laat hapjes niet langer dan twee uur buiten de koelkast staan.  Vooral bij vlees en vis is dit extra belangrijk. In een warme temperatuur kunnen bacteriën sneller groeien. Zorg dat je koelkast koud genoeg staat. 4 graden is ideaal.

Houd rauw en gebakken vlees gescheiden en let goed op dat je gebakken vlees niet aan de vork prikt waarmee je ook het rauwe vlees in het pannetje legde. Gebruik een vork voor rauw vlees en een voor bereid vlees.

Verhit je eten goed. Bak je kip, vis of varkensvlees, let dan extra goed op dat het goed doorbakken is. Eet echter geen vlees of vis met zwarte randjes. Dat kan schadelijke stoffen bevatten ( PAK’s).

Heb je eten over?  Neem met rauwe vis en rauw vlees dat langer dan 2 uur buiten de koelkast heeft gelegen geen risico en gooi het weg. Vegetarische kliekjes en bereid vlees en vis kun je nog 2 a 3 dagen afgedekt in de koelkast bewaren. Invriezen kan ook.

Bron: Voedingscentrum

Lees ook:‘Kippenvlees is veilig, mits goed bereid’
Lees ook:Pas op met niet goed doorbakken hamburger bij de kerstgourmet
Lees ook:19 besmettingen met EHEC in België
Lees ook:Zeg… hoe flexitariër ben jij?
Lees ook:Rauw etende jongen is ondergedoken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>