Handen wassen kan 140 miljoen besparen

Besparen in de zorg is minder moeilijk dan je denkt. Zelfs met heel simpele handelingen, zoals handen wassen, kan jaarlijks maar liefst 140 miljoen euro bespaard worden! Het is alom bekend dat de handhygiëne in het ziekenhuis te wensen overlaat. Hierdoor ontstaan veel infecties bij patiënten, wat jaarlijks zo’n 140 miljoen euro kost.

Dat kan vrij eenvoudig bespaard worden door beter en vaker de handen te wassen, stelt het samenwerkingsverband Hygiëne Hills, dat oplossingen probeert te vinden voor dagelijkse problemen in de zorg.

Het bestrijden van ziekenhuisinfecties kost jaarlijks zo’n 400 miljoen. Circa 15 tot 30% van de ziekenhuisinfecties kunnen voorkomen worden door betere handhygiëne. Volgens Willo Eurlings, die als innovatiemanager bij Syntens verbonden is aan Hygiëne Hills, doen medewerkers echt wel hun best om zorg te dragen voor een goede handhygiëne.

‘Maar door de toegenomen werk- en tijdsdruk in de zorg schiet het handen wassen er vaak bij in. Met desastreuze gevolgen. Infecties leiden tot heel veel meer kosten, voor de ziekenhuizen maar ook voor de maatschappij. Met de steeds verder oplopende zorgkosten en de opkomst van resistente micro-organismen is de situatie extra zorgwekkend.’

De zorg heeft strikte protocollen en richtlijnen die exact aangeven op welke momenten een verpleegkundige of arts de handen moet wassen. In de praktijk blijkt echter dat van de 5 vastgestelde momenten waarop de handen moeten worden gewassen, dat slechts één keer gebeurt.

Bron: Skipr

Lees ook:Gezond zijn begint met goede (hand)hygiëne
Lees ook:‘Handhygiëne in ziekenhuis is bedroevend’
Lees ook:Verpleegkundigen wassen hun handen te weinig
Lees ook:In ziekenhuis worden de handen slecht gewassen
Lees ook:Bedrukt WC-papier tegen infecties

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>