Bacterie en fruitvliegjes teisteren ziekenhuizen

Twee ziekenhuizen hebben vandaag maatregelen moeten nemen om de patiëntveiligheid te kunnen waarborgen. Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft last van fruitvliegjes op de OK, in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam is de ziekenhuisbacterie geconstateerd.

In het Groningse ziekenhuis werden gisteren op de derde verdieping van het Operatiecentrum enkele fruitvliegjes geconstateerd. Vannacht is besloten tot sluiting van de gehele derde verdieping om het risico op wondinfecties na operatieve ingrepen zo goed mogelijk te kunnen beperken.

Het reguliere operatieprogramma voor vandaag is aangepast. Spoedeisende operaties kunnen gewoon doorgang vinden op de eerste verdieping van het Operatiecentrum.

Op dit moment wordt alles in het werk gesteld om de fruitvliegjes op de derde verdieping van het Operatiecentrum adequaat te bestrijden. Naar verwachting kan de OK-ruimte vanavond weer vrijgegeven worden.

Op de verpleegafdeling van het OLVG is bij één patiënt de ziekenhuisbacterie MRSA aangetroffen. Het ziekenhuis heeft direct een veiligheidsprotocol in werking gesteld dat verdere verspreiding moet helpen voorkomen.

Bij patiënten die contact hebben gehad met de besmette persoon en bij de patiënten die met hen op een kamer liggen, zijn kweken afgenomen om te controleren of er verspreiding is geweest van de bacterie.

Uit voorzorg worden deze patiënten in isolatie verpleegd tot de kweekresultaten bekend zijn. Het gaat om 8patiënten die op 4 verschillende kamers liggen. Op deze kamers worden geen nieuwe patiënten opgenomen. De uitslagen van de kweken zijn dit weekend bekend.

Als bij geen van de patiënten MRSA wordt aangetroffen, worden de maatregelen opgeheven. Als er wel MRSA wordt geconstateerd, worden aanvullende maatregelen in gang gezet.

Bron: UMCG/OLVG

Lees ook:MRSA-bacterie duikt weer op in ziekenhuis Den Bosch
Lees ook:Zeven patiënten UMC St Radboud besmet met MRSA
Lees ook:Bacterie in ziekenhuis Roermond
Lees ook:Geen MRSA in huisartsenpraktijk
Lees ook:Simpel middel tegen infecties hartoperaties

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>