Zalm uit supermarkt besmet met salmonella


De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor gerookte zalm die besmet kan zijn met de salmonellabacterie. Het gaat om gerookte zalm die ondermeer verkocht is door de Albert Heijn, de Aldi en de supermarkten die opereren onder de inkooporganisatie SuperUnie. De zalm kun je beter niet eten.

De risicovolle gerookte zalmproducten zijn te herkennen aan een ovaal beeldmerk op de verpakking (zie afbeelding) met daarin de aanduiding: EL-41A82EC of NL-6115EG.

Alle producten zijn afkomstig van visfabrikant Foppen, die op aanwijzing van de NVWA vandaag is gestart met een zogenoemde recall om alle producten uit de schappen te halen. Omdat de fabrikant levert aan grote supermarkten, betekent dit dat het merendeel van de gerookte zalm uit de Nederlandse koelschappen is gehaald.

Ook groothandelsbedrijven en aan viswinkels zijn inmiddels geïnformeerd over de noodzaak om de gerookte zalm uit de handel te halen.

Salmonella is een darmbacterie die via uitwerpselen terecht komt in het milieu en in voedsel. Salmonella komt voor in kippen-, kalfs- en varkensvlees, visproducten, rauwe eieren, bepaalde zuivelproducten en in groenten en fruit.

Binnen 12 tot 48 uur na het eten van besmet voedsel treden de eerste ziekteverschijnselen op zoals, koorts, diarree, misselijkheid, braken, buikkrampen en hoofdpijn.

Besmetting met salmonella kan vooral bij jonge kinderen en oudere personen ernstige gevolgen hebben. Met name uitdroging kan gevaarlijk zijn. Meestal verdwijnen symptomen na enkele dagen rust en veel drinken. Bij twijfel over het herstel moet de huisarts worden geraadpleegd.

Bron: NVWA

Lees ook:Salmonella-uitbraak door gerookte zalm
Lees ook:Al 350 mensen besmet met salmonellabacterie
Lees ook:Twee doden door ‘salmonellazalm’
Lees ook:Vaker ziek door voedselinfecties
Lees ook:Opnieuw minder voedselinfecties

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>