Opnieuw minder voedselinfecties

Het aantal voedselinfecties blijft dalen. Vorig jaar kreeg de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) 363 meldingen van mogelijke voedselinfecties. In 2010 waren dat 432 meldingen. De dalende trend is als sinds 2008 te zien.

Toch is er niet direct reden voor een jubelstemming. Naar schatting zijn jaarlijks zo’n 680.000 mensen in Nederland ziek na het eten van besmet voedsel. Maar de meeste infecties worden niet gemeld. Dit blijkt uit het jaarlijkse rapport van de NVWA en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het RIVM kreeg via GGD’en 42 clusters van voedselinfecties door met 368 zieken. Dit laatste aantal bleef in de afgelopen acht jaar redelijk stabiel. Acht procent van de zieken is in het ziekenhuis opgenomen.

Ook dit jaar zijn de bacteriën Salmonella en Campylobacter en het norovirus de belangrijkste veroorzakers van de uitbraken van voedselinfecties.

Voedselinfectie ontstaat door het eten van besmet voedsel. De besmetting wordt veroorzaakt door een bacterie, virus of parasiet. De infectie kan leiden tot een ontsteking van de maag, darmen of van andere organen. Je kan dan last krijgen van diaree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en koorts.

Soms gaat de infectie ongemerkt voorbij. De klachten ontstaan niet eerder dan 8 uur na het eten van besmette producten. Dat in tegenstelling tot voedselvergiftiging waarbij gifstoffen van bepaalde bacteriën vrijkomen. De klachten ontstaan dan vaak al binnen enkele uren na het eten van besmet voedsel.

Voedselinfecties ontstaan vaak door onvoldoende hygiënische maatregelen. Daarom is het belangrijk om handen te wassen voor het bereiden van eten. En het voorkomen van ‘kruisbesmetting’ door in de keuken verschillende snijplanken en messen te gebruiken om rauw en gaar voedsel te scheiden.

Overigens neemt de consumptie van rauw voedsel (filet americain, ossenworst, oesters) toe. Consumenten lijken zich niet altijd bewust van de risico’s van dergelijke producten.

Bron: NVWA

Lees ook:Vaker ziek door voedselinfecties
Lees ook:‘Kippenvlees is veilig, mits goed bereid’
Lees ook:Ruim 1.250 huidklachten na gebruik cosmetica
Lees ook:Al 350 mensen besmet met salmonellabacterie
Lees ook:Opnieuw EHEC aangetroffen bij Nederlandse teler

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>