Ruim 1.250 huidklachten na gebruik cosmetica

Bij het meldpunt Cosmeticaklachten.nl en via deelnemende huisartsen en dermatologen zijn het afgelopen jaar ruim 1.250 meldingen binnengekomen van klachten die mogelijk door cosmetische producten zijn veroorzaakt. In de meeste gevallen ging het om roodheid en jeuk, blijkt uit de jaarrapportage van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over het eerste jaar van het project.

Op basis van de ernst van de meldingen via het meldpunt Cosmeticaklachten.nl heeft het RIVM drie keer de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) ingeschakeld. Uit onderzoek van het nVWA bleek dat er in geen van de gevallen sprake was van een onveilige product.

De meeste klachten werden ingediend over huidverzorgingsproducten, haarverzorgingsproducten en make-up. Het gaat hierbij voornamelijk om dag- en nachtcrèmes, shampoos en oogmake-up (mascara, eyeliner, oogpotlood en oogmake-up remover). Daarnaast werden relatief veel klachten over zonnecosmetica gemeld.

De klachten komen vooral voor op of rondom oogleden en in het gezicht. Bij huisartsen werden daarnaast vaak klachten in de nek/hals gemeld en bij dermatologen klachten op handen en armen.

In de meeste gevallen (80-90%) waren het vrouwen die een klachten meldde. Iets meer dan eenderde was naar de huisarts geweest, voor 13% was een bezoek aan een dermatoloog noodzakelijk. Opvallend is dat slechts 17% van de respondenten met het product terug naar de winkel is gegaan en dat maar 10% contact opneemt met de fabrikant.

Ook is slechts 3 op de 10 zich ervan bewust dat cosmetica beperkt houdbaar zijn.

Het meldpunt Cosmeticaklachten.nl is onderdeel van een driejarig onderzoek, dat wordt uitgevoerd in samenwerking met aangesloten dermatologen, huisartsen en de Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV).

Bron: RIVM

Lees ook:Bewusteloos na gebruik haarkleurmiddel
Lees ook:In één jaar ruim 17.000 klachten door cosmetica
Lees ook:Veel hartpatiënten in ziekenhuis gekwetst
Lees ook:Veel mensen gekwetst door artsen
Lees ook:Claim ‘vrij van’ op voedingsmiddelen vaak juist

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>