Claim ‘vrij van’ op voedingsmiddelen vaak juist

De claim dat voedingsmiddelen vrij zijn van bepaalde toevoegingen (additieven) is vaak juist. Dat blijkt uit onderzoek van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA). Van de in totaal 188 bemonsterde producten bleek in 13 gevallen de claim niet terecht.

Additieven worden als hulpstoffen aan voedingsmiddelen toegevoegd om bepaalde eigenschappen zoals uiterlijk, kwaliteit en veiligheid te verbeteren. Voorbeelden zijn kleurstoffen, zoetstoffen, conserveer-, glans- en antiklontermiddelen.

Wanneer uit een reeks onderzoeken blijkt dat – natuurlijke of kunstmatig geproduceerde – additieven geen aanwijsbaar gezondheidsrisico opleveren, worden ze worden pas toegelaten toegelaten tot de Europese Unie en krijgen ze een E-nummer.

Sommige producten claimen vrij te zijn van bepaalde additieven. Op de verpakking staan termen als ‘vrij van conserveringsmiddelen’, ‘vrij van kunstmatige kleurstoffen’ of ‘vrij van kunstmatige zoetstoffen’. Op basis van het etiket mag een consument dan ook verwachten dat een product vrij is van deze toevoegingen.

Van de 106 producten die volgens de verpakking vrij zouden zijn van conserveringsmiddelen, bleken er 2 toch sorbinezuren te bevatten. Het ging daarbij om mayonaise en een dessert.

Bij de producten met de claim ‘zonder kunstmatige kleurstoffen’ vond de nVWA in 8 van de 81 monsters toch kleurstoffen. Hierbij ging het om snoep. In alle gevallen ging het om lage gehaltes, die mogelijk ook veroorzaakt worden doordat de kleurstoffen al in de ingrediënten van het product aanwezig waren.

In 42 producten waar geen zoetstoffen in zouden zitten, werden ze in 3 gevallen toch aangetroffen. Het ging in alle gevallen om sojamelk.

De nVWA contact opgenomen met de betreffende producenten.

Bron: nVWA

Lees ook:Pas op met kleurmiddelen voor kinderen
Lees ook:Zoetjes maken je juist dikker
Lees ook:Meer openheid over ingrediënten sigaretten
Lees ook:Dikker door aspartaam
Lees ook:Eieren goed voor ogen van bejaarden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>