Meer openheid over ingrediënten sigaretten

Wat zit er eigenlijk in een sigaret, behalve tabak en nicotine? Nou, wat dacht je van vanille, glycerine en suiker? Zestien Europese kennisinstituten hebben deze week websites gelanceerd waarop staat welke smaakstoffen en andere toevoegingen (additieven) de tabaksindustrie gebruikt bij de productie van sigaretten.

Bedoeling van de websites is dat burgers in Europa objectieve informatie krijgen over additieven, zoals hun functie en effecten op de gezondheid. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) publiceert de informatie op tabakinfo.nl. Eind dit jaar kan de consument hier ook opzoeken welke additieven er aan een bepaald merk worden toegevoegd.

In totaal kun je 14 verschillende additieven in sigaretten tegenkomen. Naast bovengenoemde zijn dat ook nog cellulose, drop, cacao, zoethout, pruimensap en menthol. De stoffen maken de sigaret in veel gevallen aantrekkelijker, bijvoorbeeld omdat ze de scherpe smaak van sigarettenrook maskeren.

De additieven kunnen effect hebben op de gezondheid van de roker doordat zij het tabaksproduct aantrekkelijker voor consumptie, verslavender of giftiger maken.

Uit onderzoek blijkt dat door het verbranden – wat tijdens het roken gebeurt – van dergelijke tabaksadditieven schadelijke stoffen kunnen ontstaan. Zo komen er bijvoorbeeld bij de verbranding van vanille-extracten stoffen vrij die door het internationale agentschap voor kankeronderzoek als kankerverwekkend worden gezien.

De tabaksindustrie mag de additieven gebruiken omdat ze gekwalificeerd zijn als veilig voor gebruik in voeding en cosmetica.

Bron: RIVM

Lees ook:RIVM: ‘beperk smaakstoffen in sigaretten’
Lees ook:De E-sigaret: de eerste stap in stoppen met roken
Lees ook:e-Sigaret ligt onder vuur…
Lees ook:Wat een opluchting! E-sigaretten blijken nagenoeg onschadelijk
Lees ook:‘De E-sigaret zou kankerverwekkender zijn dan ‘n normale sigaret’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>