RIVM: ‘beperk smaakstoffen in sigaretten’

Het gebruik van natuurlijke en kunstmatige toevoegingen aan sigaretten moet beperkt worden. Dat zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) nu uit onderzoek is gebleken dat van de jongeren die roken, zo’n 70% hun sigarettenmerk kiest vanwege de smaak.

Ook de prijs speelt een rol bij hun keuze; daar zou volgens het RIVM eveneens kritisch naar gekeken moeten worden.

De minister van Jeugd en Gezin André Rouvoet kreeg vandaag de resultaten aangeboden van een enquête over het rookgedrag van jongeren. Het RIVM ondervroeg via scholen en de websites van STIVORO en Scholieren.com een kleine 5000 jongeren naar hun rookgedrag en productkeuze.

Uit het onderzoek blijkt dat naast de smaak en merkentrouw ook de verkrijgbaarheid van het merk en de prijs de keuze van jongeren beïnvloedt.

Opvallend is dat jongeren zelf aangeven dat ze graag willen weten wat sigaretten zo aantrekkelijk en verslavend maakt. 

De enquête wijst ook uit wat de belangrijkste redenen zijn om te beginnen met roken: nieuwsgierigheid, rokers in de sociale omgeving en een positieve verwachting van de smaak. Rokers steken meestal een sigaret op omdat ze er zin in hebben en omdat ze het ontspannend vinden. Ook zeggen ze zich lekker en voldaan te voelen door te roken.

Het RIVM is van mening dat verdere beleidsmaatregelen nodig zijn om te voorkomen dat jongeren beginnen met roken en om al rokende jongeren ertoe te bewegen te stoppen met roken. 

Een van de mogelijkheden hierbij is om het gebruik van toegevoegde stoffen aan tabak te beperken. In de Verenigde Staten gebeurt dit al.

Helaas lijkt het erop dat de minister het pleidooi van het RIVM om strengere regels te stellen niet overneemt. Het blijft slechts bij een oproep aan de tabaksindustrie om te stoppen met het toevoegen van smaakjes en het ‘opleuken’ van de sigaretten door ze een kleurtje te geven.

En dus zal er wel niks veranderen….

Lees ook:Jonge beginnende rokers snel verslaafd
Lees ook:Nederlanders zwaarste rokers van Europa
Lees ook:Aantal rokers stabiel, gebruik e-sigaret stijgt
Lees ook:Stoppen met roken niet alleen maar gezond
Lees ook:Genen spelen belangrijke rol bij rookgedrag

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “RIVM: ‘beperk smaakstoffen in sigaretten’

  1. Kees

    Het is voor mij onbegrijpelijk dat de nederlandse overheid van alles vindt te moeten regelen, maar de sigarettenfabrikant ongemoeid laat. Die is dus vrij om wat voor troep dan ook aan tabak toe te voegen (wordt ook niet door de warenwet gecontroleerd, want het is maar een “genotmiddel”!!) Enig onderzoek naar de schadelijke gevolgen van deze chemische toevoegingen – naast het versterken van het verslavend effect – is er dus ook niet.
    En die stomme rokers maar brallen over vrijheid van keuze, ed. ……

      /   Reply  / 
  2. stone1980

    Als 1e was er het rookverbod in uitgaansgelegenheden,en nu willen ze gebruik van toegevoegde stoffen aan tabak te beperken.
    Laat me ff lachen zeg wat een onzin.
    De jongeren beginnen er zelf aan en dat moeten ze zelf toch weten,ze zijn daar zelf bij dat ze een sigaret voor de 1e keer op gaan steken,en dan moeten de rokers die het al jaren doen en er verslaafd aan zijn daar mee eens zijn, hahahaha, denk het NIET.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>