Stoppen met roken niet alleen maar gezond


Wil je stoppen met roken? Heel goed! Vooral volhouden. Maar zorg er wel voor dat de kilo’s er niet aanvliegen, want dan neemt de kans op diabetes type 2 toe en wordt stoppen met roken ineens een stuk ongezonder!

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat stoppers de eerste 6 jaar 70% meer kans heeft om diabetes type 2 – ook wel ouderdomsdiabetes genoemd – te ontwikkelen. Wie stopt met roken komt namelijk gemiddeld 4 kilo aan. Overgewicht is een belangrijke risicofactor voor diabetes.

De wetenschappers van de John Hopkins University in Baltimore hebben 11.000 mensen gedurende 17 jaar gevolgd. Regelmatig controleerden ze het rookgedrag, de bloedsuikerspiegel en het gewicht van de deelnemers.

Volgens de onderzoekers is het hogere risico op diabetes pas 10 jaar na het stoppen met roken weer even hoog als bij niet-rokers.

Overigens lopen ook rokers al 30% meer kans op diabetes dan niet-rokers. Stoppen is dus toch wel een goede optie, mits je je gewicht in de gaten houdt. Nog beter is natuurlijk nooit beginnen met roken!

Bron: Gazet van Antwerpen

Lees ook:Roken houd je niet slank
Lees ook:Verhoogd risico op diabetes door ‘meeroken’
Lees ook:Diabetes door honger in de baarmoeder
Lees ook:Nepsigaret vergroot kans op stoppen met roken
Lees ook:Beter geen koffie na een vette hap

1 Reacties // Reageer

One thought on “Stoppen met roken niet alleen maar gezond

  1. MetaBool

    Niet overgewicht maar insulineresistentie is de oorzaak van diabetes type 2. Die moet je aanpakken door snoepen en snacken van koolhydraten te beperken, of je nu stopt met roken of niet. Dat je daardoor en passant minder aankomt is mooi meegenomen en uiteraard ook beter voor je gezondheid.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>