Nederlanders zwaarste rokers van Europa

Nederlandse rokers hebben de titel van ‘zwaarste rokers’ in Europa overgenomen van de Duitsers. In 2006 staken Nederlandse rokers maar liefst 1.511 sigaretten per hoofd van de bevolking op. Of we daar nou trots op moeten zijn….

Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek in Engeland, Schotland, Frankrijk, Italië, Duitsland, Nederland, Spanje en België naar het rookgedrag in verschillende Europese landen.

De resultaten zijn gepresenteerd ter gelegenheid van Wereld Niet-Roken Dag op 31 mei 2007, in opdracht van NiQuitin, bekend van NiQuitin Clear pleisters en NiQuitin Mint Zuigtabletten. Deze hulpmiddelen helpen ontwenningsverschijnselen bij stoppen met roken te verminderen waardoor de kans op een succesvolle stoppoging wordt vergroot.

In alle onderzochte landen roken vrouwen beduidend minder dan mannen. Samen met de Nederlanders voeren de Belgische en Britse rokers de top drie van zwaarste rokers in Europa aan. In 2006 rookte Belgen 1.449 sigaretten per hoofd van de bevolking, de Engelse rokers 1.378 sigaretten. De Italianen zijn met 1.175 sigaretten per hoofd van de bevolking de zuinigste rokers van Europa.

Nederlandse rokers blijken negatiever tegenover roken en de maatschappij te staan dan veel andere Europese landen. Zo vindt het merendeel dat de overheid geen actie moet ondernemen om mensen te helpen bij het stoppen met roken, terwijl men in andere Europese landen wél vindt dat de overheid zich hier mee bezig moet houden.

Nederland heeft als een van de weinige Europese landen nog geen algeheel rookverbod in de horeca. Dit staat overigens naar de laatste plannen van Minister Klink (Volksgezondheid) wel te gebeuren binnen nu en één jaar.

Ook in de redenen om te stoppen met roken wijken Nederlandse rokers af. Belangrijkste reden om te stoppen met roken voor Nederlandse rokers is het advies van de huisarts. Op de tweede plaats stoppen mensen met roken om de gezondheidsrisico’s voor kinderen. Het hebben van een kinderwens of de geboorte van een kind staat op de derde plaats. In andere Europese landen komt het advies van de (huis) arts echter pas op de derde plaats.

Lees ook:Evenveel rokers, minder sigaretten per dag
Lees ook:Nieuw: de vakantiegids voor rokers
Lees ook:‘Nederland doet te weinig om roken te ontmoedigen’
Lees ook:Aantal rokers stabiel, gebruik e-sigaret stijgt
Lees ook:Nederland telt minder rokers dan ooit

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>