In één jaar ruim 17.000 klachten door cosmetica

Haaruitval door shampoo, brandwonden van haarverf of een rode huid van de scheerschuim. Jaarlijks melden zich duizenden mannen en vrouwen bij de huisarts vanwege klachten door cosmetica. In 2011 waren dat er zelfs 17.000, blijkt uit cijfers van onderzoeksinstituut Nivel.

Ervan uitgaande dat de klachten hevig moeten zijn voor je er meer naar de huisarts stapt, zal het daadwerkelijke aantal mensen dat last krijgt van make-up, shampoo zonnebrandmiddelen en andere verzorgingsproducten vele malen hoger liggen.

Boosdoeners zijn vaak de geurstoffen en conserveermiddelen in cosmetica. Vooral producten voor de verzorging van huid en haar, zonnebrandmiddelen en make-up zoals oogcontourcrème, oogmake-up en oogmake-up remover, worden vaak genoemd als bron van de ellende.

Klachten door cosmetica komen al op jonge leeftijd voor en 4 keer zo vaak bij vrouwen als bij mannen. Waarschijnlijk omdat mannen nog steeds minder cosmetica gebruiken dan vrouwen. Afgelopen jaar kwamen zo’n 3000 mannen en 14000 vrouwen bij de huisarts vanwege klachten door cosmetica.

Roodheid en jeuk zijn de meest genoemde symptomen. Voornamelijk op of rondom de oogleden en in het gelaat. Daarnaast worden regelmatig klachten in de nek en de hals gemeld. Slechts 3 tot 4% van de meldingen gaat om ernstige klachten. Zo zijn er twee meldingen van bewusteloosheid na gebruik van een haarkleurmiddel.

Uit plakproeven bij patiënten die zijn verwezen naar de huidspecialist blijkt dat opvallend veel patiënten reageren op isothiazolinonen die in cosmetica als conserveermiddel worden gebruikt. Een op de vijf geteste patiënten is allergisch voor parfum. Meldingen van ernstige klachten heeft het RIVM gerapporteerd aan de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit.

Bron: Nivel

Lees ook:Ruim 1.250 huidklachten na gebruik cosmetica
Lees ook:Bewusteloos na gebruik haarkleurmiddel
Lees ook:Aloë Vera, wondermiddel of niet?
Lees ook:‘Cosmetica tast vruchtbaarheid mannen aan’
Lees ook:Nederlanders tevreden over hun arts

1 Reacties // Reageer

One thought on “In één jaar ruim 17.000 klachten door cosmetica

  1. Juweel

    En er wordt maar geschreven dat het biologische niet beter is dan al de andere middelen. Gelukkig gebruik ik al jaren zowel biologische voeding als ook biologische cosmetische artikelen. Ik heb nooit last van ontstekingen, of anders. Zelfs mijn schoonheidsspecialiste gebruikt natuurvriendelijke middelen. Dus hieruit blijkt maar weer………gebruik natuurvriendelijke cosmetica!!!!!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>