‘Cosmetica tast vruchtbaarheid mannen aan’


Het gebruik van cosmetica kan de vruchtbaarheid van mannen aantasten. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van onderzoek van het UMC St. Radboud in Nijmegen. Het zou gaan om hele gangbare producten als aftershave en deodorant.

Volgens de resultaten, waarover de Volkskrant gisteren publiceerde, hebben mannen die 2 of meer cosmeticaproducten gebruiken, mogelijk 5 keer zoveel kans op minder vruchtbaar zaad dan mannen die geen of weinig cosmetica gebruiken.

Volgens onderzoekster Nel Roeleveld is het voor het eerst dat dergelijke duidelijke uitkomsten over cosmetica worden gevonden. Wel zijn volgens haar de uitkomsten met een ‘onzekerheidsmarge’ omgeven.

Het wachten is nu op de definitieve onderzoeksresultaten.

Ik moet het allemaal nog zien. Ik vraag me af of mannen tegenwoordig daadwerkelijk minder vruchtbaar zijn dan bijvoorbeeld 50 jaar geleden. En als dat zou is, is het nog maar de vraag of dat komt door het toegenomen cosmeticagebruik of door andere factoren.

En hoe zit het met de vruchtbaarheid van vrouwen? Als er iemand cosmetica gebruikt en in de afgelopen decennia misschien alleen maar meer is gaan gebruiken, dan is het wel de vrouw!

Lees ook:Knappe mannen minder vruchtbaar
Lees ook:Vrouwen eten groente, mannen vlees
Lees ook:Anticonceptie voor mannen komt dichterbij
Lees ook:In één jaar ruim 17.000 klachten door cosmetica
Lees ook:Spermatest voor thuis werkt snel

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “‘Cosmetica tast vruchtbaarheid mannen aan’

  1. Inge

    Het feit dat mannen met een lagere testosteronspiegel meer cosmetische producten gebruiken zegt helemaal niets over hoe dat komt. De opmerking dat cosmeticagebruik daartoe leid valt niet uit dit soort onderzoek af te leiden. Het zou net zo goed kunnen zijn dat mannen met een lage testosteronspiegel ijdeler zijn en daarom meer cosmetica gebruiken. Deze uitspraak is wetenschap gezien niet te verantwoorden. Onzinnig artikel dus.

      /   Reply  / 
  2. Rik

    Als je weet wat een kind tegenwoordig kost, is dit een geweldige bijkomstigheid. Er mooi uitzien, lekker ruiken en extra bescherming tegen zwangerschap. Wat kan een man nog meer wensen?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>