Internet populair bij stellen zelfdiagnose

Internet blijkt een belangrijke bron voor mensen die op zoek zijn naar informatie over gezondheid en zorg. In de beslissing om wel of niet naar de huisarts te gaan, speelt internet een minder grote rol. Toch besluit nog 1 op de 10 mensen op basis van de gevonden informatie om hun gezondheidsprobleem zelf op te lossen en niet naar de (huis)arts te gaan, zo blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het onderzoeksinstituut Nivel in Huisarts & Wetenschap

Uit onderzoek binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nivel blijkt dat driekwart van de mensen in het voorafgaand halfjaar minstens één keer op internet naar gezondheidsinformatie heeft gezocht.
 
Ruim 90% gebruikt internet omdat dit de snelste manier is om aan informatie te komen, meer dan 80% vanwege de beschikbaarheid van actuele informatie.

Als voorbereiding op een bezoek aan een arts wordt internet minder gebruikt. Mensen zoeken vooral naar omschrijvingen (83%), behandelingen (77%) en oorzaken (76%) van klachten, ziekten en aandoeningen.

Op basis van de gevonden informatie besluit 17% naar de (huis)arts te gaan en 11% dit juist niet te doen. Ook besluit 4% het advies van de (huis)arts niet op te volgen en 2% een andere arts te bezoeken voor een second opinion.

Bijna een derde past zijn leefstijl aan op basis van informatie op internet, een kwart gebruikt daardoor vitamines, mineralen of kruiden. Er is niet onderzocht welke rol internet speelt tijdens het bezoek aan de arts. In hoeverre op internet gevonden informatie een rol speelt tijdens het consult, is op basis van dit onderzoek niet te zeggen.

Bron: Nivel

Lees ook:Internet populair bij zoektocht andere zorgverzekering
Lees ook:Pas op voor ‘dokter Google’ !
Lees ook:Huisarts wordt gemeden i.v.m. ‘Eigen risico’
Lees ook:E-mailconsult loopt nog geen storm
Lees ook:Huisartsen starten eigen medische publiekswebsite

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>