Glucosamine en collageen: wat is het verschil?

10027Glucosamine en collageen worden vaak met elkaar verward, terwijl het niet hetzelfde is. Wij zullen vandaag uitleggen wat het verschil tussen deze twee onderdelen in het lichaam en waar ze goed voor zijn.

Wat is het verschil tussen glucosamine en collageen?

Collageen is afgeleid van het Griekse woord: samenbinden. Het is een lichaamseigen stof en speelt een belangrijkere rol in de samenstelling van al het bindweefsel in het lichaam (voornamelijk in de huid, botten, pezen en kraakbeen). Zo bestaat kraakbeen voor 67% uit collageen, tegen 1% glucosamine. Glucosamine is een smeermiddel in de gewrichten, terwijl collageen de gewrichten verbetert. Het zorgt voor de reparatie en regeneratie van het gewricht op alle niveaus: pezen, ligamenten, kraakbeen, spieren, membranen en synoviale vloeistof (smering). Het kan schade aan de gewrichten dus aanzienlijk beperken en zorgen voor een significante vermindering van gewrichtspijn, zwellingen en gevoeligheid.

Waarvoor dient kraakbeen?

Kraakbeen in het lichaam is een stevig ‘rubberen’ materiaal dat de uiteinden van de botten dekt. De primaire functie van kraakbeen is de gezamenlijke wrijving te verminderen. Tevens kan kraakbeen van vorm veranderen wanneer het samen wordt gedrukt en dient daarom als buffer voor de botten. Kraakbeen bevat geen zenuwen aan het begin, waardoor je nooit pijn voelt wanneer deze veranderingen plaatsvinden. Zodra de collageen ziekte toeslaat wanneer we ouder worden, wordt de schokabsorberende kwaliteit van kraakbeen helaas verminderd. Daarom worden activiteiten zoals rennen en springen steeds meer oncomfortabel naarmate we ouder worden.

Supplementen

Veel mensen met artritis of bot-gerelateerde pijn rapporteren een verhoogde functie en verminderde pijn bij het gebruik van collageen supplementen. Wanneer je orthopedische chirurgie overweegt, of veel last hebt van pijn, overweeg dan eens collageen supplementen te slikken, om te kijken of dat bijdraagt aan het verminderen – en wellicht zelfs verwijderen – van de pijn. Daarnaast helpt het bij de duurzaamheid en functionaliteit van het lichaam.

Bij bijvoorbeeld Glucosamine.com weten ze dat het nooit te vroeg is om te zorgen voor gezonde gewrichten en botten. Geef ze de ondersteuning die ze nodig hebben, zodat je een pijnvrije en actieve levensstijl kunt behouden.

Geen reacties // Reageer