Gezond snacken? Dat kan met de airfryer!

airfryer_kipAltijd een dilemma: je wilt graag wat gezonder gaan eten maar je mist toch echt wel je wekelijkse snack uit de friteuse. Gefrituurd eten past volgens de gebruikelijke definitie niet echt in een gezonde levensstijl maar … het is toch wel erg lekker af en toe. Dus: wat doe je dan? Even nadenken, om te beginnen. Gelukkig biedt moderne technologie ons een oplossing voor dit voor velen beslist bekende dilemma zodat je niet hoeft te kiezen tussen het streng volgen van je voedingsschema of te genieten van die overheerlijke frituursnacks die je zo mist. De oplossing? De airfryer!

Wat is het precies?

Gefrituurd eten heeft vaak een erg slechte reputatie. Buiten het feit dat je er snel van aankomt, wordt het eten van veel gefrituurd voedsel ook nog eens vaak in verband gebracht met het hebben van hart- en vaatziekte. Gefrituurd eten is vaak erg vet en zout, allebei dingen die slecht zijn voor je gezondheid. Een airfryer moet je eigenlijk zien als een gezonde vervanger voor een friteuse. Een airfryer haalt het grootste negatieve punt van friet en dergelijke snacks weg, namelijk het vet. In plaats van dat je snacks in vet worden gebakken, worden ze in de airfryer gebakken met behulp van snel circulerende hete lucht waar maar een veel kleinere hoeveelheid of zelfs helemaal geen, olie voor nodig is. Je kan met een airfryer eigenlijk alles wel doen wat je met een normale friteuse ook zou kunnen. Het verschil is alleen dat bij dit nieuwe apparaat het voedsel niet alleen gefrituurd wordt met olie, maar grotendeels met heel hete lucht. Ook wordt het vet dat van nature al in de etenswaren aanwezig is gebruikt om de producten in te bakken. Hierdoor bevatten producten die bereid zijn in een airfryer tot wel 80% minder vet dan eten dat is bereid in een gewone friteuse.

Wat kan je ermee?

Een groot apparaat zoals de airfryer neemt vaak veel ruimte in beslag. Als het dan maar een functie heeft, staat het hierdoor vaak wat in de weg in je keuken. Bij de airfryer is dit gelukkig niet het geval, dit apparaat kan nog veel meer dan alleen het bereiden van gefrituurd eten. Zo kan je bijna steeds ook gebruiken om te grillen, roosteren of bakken. Je kan er eigenlijk alles wel mee bereiden, van broodjes en groente tot frietjes en kroketten. De airfryer is dus ook prima als vervanging voor een oven te gebruiken. Dat kan ook omdat hij een veel kortere voorverwarmingstijd heeft dan een oven doorgaans heeft, namelijk slechts enkele minuten waar een oven vaak wel bijna een half uur moet voorverwarmen. Om het gebruiksgemak nog wat te vergroten, zijn er ook veel accessoires beschikbaar voor de airfryer zoals grillplaten en zelfs muffinvormpjes voor als je graag bakt. Wel moet je er rekening mee houden dat dit apparaat natuurlijk wat kleiner is dan een oven, dus wat grotere gerechten of hoeveelheden zullen er misschien niet in passen. Hiervoor kan een airfryer XL uitkomst bieden. De naam airfryer XL zegt het natuurlijk al: deze is namelijk groter dan de originele versie. Hij biedt veel meer ruimte voor voeding dan de oorspronkelijke versie, dus als je bang bent dat een gezond frituurapparaat helaas toch wat te klein is dan kan je altijd kiezen voor de grotere versie, namelijk de airfryer XL.

Maar smaakt het dan nog wel zo lekker?

Het antwoord op deze vraag, zelfs als je het aan vaste snackbarklanten vraagt die nooit hun wekelijkse frietdag zouden opgeven, is een volmondig ja. Frietjes en andere frituursnacks, of eigenlijk alles wat je hier maar mee wilt bereiden, krijgen nog steeds een lekker krokant laagje aan de buitenkant als je ze in de airfryer bakt. Dit zal je dus zeker niet missen als je je oude friteuse inruilt voor deze nieuwe en veel gezondere optie. Mocht je je eten toch niet krokant genoeg vinden na de bereiding in de airfryer, dan kan je ze altijd voor de bereiding bestrijken met een dun laagje olie om je eten nét een klein beetje extra knapperig te krijgen. Bovendien geeft het vaak een beter gevoel om een gezondere variant te eten dan om een vettige frituursnack te eten, dus dat alleen al zorgt ervoor dat de snacks uit een airfryer goed smaken.

Gebruiksgemak

De klassieke friteuse is vaak een onhandig, groot apparaat dat veel ongemakken biedt. Zo is het apparaat bijvoorbeeld behoorlijk gevaarlijk: het frituurvet erin wordt tot een enorm hoge temperatuur verhit. Als je hiermee in aanraking komt kan dit ernstige brandwonden opleveren. Niet bepaald kindvriendelijk dus. Bovendien kan een friteuse, als je vergeet om het deksel erop te zetten, behoorlijk spetteren wat ook nog eens een rommeltje oplevert. Hierdoor is het erg onhandig om binnenshuis te frituren, omdat hier soms kleine kinderen rondlopen voor wie het gevaarlijk kan zijn en frituren laat vaak ook nog eens een enorme vettige lucht achter die dagenlang in je huis kan blijven hangen zonder dat je er ook maar iets tegen kan beginnen. De airfryer heeft al deze nadelen niet. Hij is enorm gemakkelijk in het gebruik. Veel airfryers gebruiken helemaal geen olie, en als ze het wel gebruiken is het in een klein, apart gedeelte zodat de gloeiend hete olie nooit in aanraking kan komen met de gebruiker van de airfryer. Het feit dat er amper vet wordt gebruikt en dat een airfryer volledig is afgesloten zorgt er ook nog eens voor dat je geen last hebt van een nare vetlucht die blijft hangen. Hij warmt bovendien snel op, en het gebruiksdisplay is vaak zo simpel dat het eigenlijk voor zich spreekt.

Voordelen

Echte nadelen aan een airfryer zijn er eigenlijk niet, tenzij je opslagruimte een bezwaar vindt. Maar als je je oude friteuse vervangt door een airfryer, of natuurlijk een airfryer XL, heb je dit probleem ook niet meer. De snacks die je ermee maakt, zijn even lekker als die uit een gewone friteuse en zijn bovendien ook nog eens veel gezonder. Kortom, bj deze gezondere optie zijn eigenlijk geen nadelen te vinden, dus een airfryer is een aanrader, zeker voor iedereen die zich bezig houdt met het aanhouden van een gezonde levensstijl.

Geen reacties // Reageer