Besnijdenis ingezet tegen overdracht HIV


Artsen in verscheidene zuidelijke Afrikaanse landen zetten besnijdenis in als middel tegen de overdracht van het HIV-virus. Volgens de artsen wijzen inmiddels voldoende studies uit dat besnijdenis de kans op besmetting en overdracht van het virus sterk vermindert.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat het nog te vroeg is om te juichen en richtlijnen uit te vaardigen. Maar ook de WHO geeft toe dat de resultaten van verscheidene onderzoeken er inderdaad op wijzen dat de overdracht van HIV bij besneden mannen aanzienlijk kleiner wordt.

De WHO durft nog geen definitieve conclusies te trekken uit het kleine aantal onderzoeken dat tot nu toe is gedaan. Uit een aantal studies bleek dat het risico op besmetting met het virus dat aids kan veroorzaken, door besnijdenis met twee derde kan worden teruggebracht. De kans dat een besneden man zijn partner besmet is mogelijk 30 procent kleiner.

De WHO wil geen conclusies trekken zolang de resultaten van twee onderzoeken onder achtduizend mannen in Kenia an Uganda nog niet bekend zijn. De eerste uitkomsten daarvan worden verwacht in juni.

Bron: pharma.nl

Lees ook:Minder kans op prostaatkanker na besnijdenis
Lees ook:‘Besnijdenis jongens is discriminatie’
Lees ook:Besnijdenis geeft niet minder seksplezier
Lees ook:WHO: besnijdenis kan miljoenen mensenlevens redden
Lees ook:Vrouwenbesnijdenis is strafbaar feit

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>